Idag släppte Söderberg & Partners för tionde året i rad rapporten Hållbara Pensionsbolag, som analyserar pensionsbolagens hållbarhetsarbete.
Analysen lanserades första gången 2014 och omfattar 13 av de svenska pensionsbolagen.
I årets rapport har det inte skett några förändringar av totalbetygen. Däremot har det skett vissa förändringar av bolagens delbetyg.
Dessa är ett direkt resultat av förbättringar och finjusteringar av betygsmodellen där förändringar gjorts för att bättre återspegla den snabba utvecklingen inom hållbarhetsområdet, och för att säkerställa att modellen fortsätter att vara relevant och exakt.
"I årets rapport ser vi att pensionsbolagen fortsätter att anställa fler till deras hållbarhetsteam och bolagen har även arbetat med att förbättra deras scenarioanalyser genom att integrera fler tillgångsslag och hållbarhetsrisker. Sedan förra årets analys har flera pensionsbolag även introducerat en hållbarhetsvecka eller hållbarhetsdag, där fokus bland annat varit på att öka kunskapen om kopplingen mellan vardagliga beslut och hållbarhet, säger Lingyi Lu, Hållbarhetschef på Söderberg & Partners i en kommentar till dagens rapport.
Årets temadel i rapporten handlar om hur pensionsbolagen kan fastställa klimatmål i enlighet med Parisavtalet och vilka branschinitiativ de kan ta hjälp av för att uppnå detta. Majoriteten av pensionsbolagen har antagit nettonollmål medan vissa har valt att avvakta med att sätta mål.
"De största utmaningarna som pensionsbolagen identifierar för att nå sina mål är bristen på tillräcklig och kvalitativ data. Trots detta har pensionsbolagen stor potential att påverka bolagen de investerar igenom ett aktivt påverkansarbete, samt att stödja innovation och utveckling av nya lösningar, säger Lingyi Lu.
Om man ser på Söderberg & Partners trafikljusmodell så blir det åter grönt ljus för Länsförsäkringar Gamla , Nya Trad och Garantiförvaltningen.
Även Nordea, Skandia och SPP har kvar grönt ljus i årets upplaga.
Gult betyg tilldelas AMF, Folksam, KPA, Handelsbanken, SEB Pension & Försäkring och Swedbank.
Rött betyg tilldelas Alecta och SEB Trygg Liv Gamla. Men det har alltså inte skett några förflyttningar mellan betygen i årets granskning.
Betyget är baserat på tre perspektiv som identifierats efter de mest framträdande skillnaderna mellan de olika bolagens hållbarhetsarbete:
Processer för hållbara investeringar,
Påverkansarbete, samt
Ambitioner och värdeskapande.
Betyget inom varje perspektiv är baserat på en poängsättning. Poängen inom respektive perspektiv viktas sedan samma till ett slutbetyg. Därför kan två bolag med samma trafikljus inom respektive perspektiv få två olika slutbetyg, skriver Söderberg & Partners i rapport.
SPP har gått igenom rapporten och låter meddela att de förbättrat sin position i flera av delbetygen som ligger till grund för bedömningen.
Bolaget skriver att SPP får grönt betyg för påverkansarbete och hållbarhetsambitioner och gult betyg för processen för hållbara investeringar. Det innebär att SPP får toppbetyg bland de pensionsbolag som jämförs, påpekar bolaget idag.
- Att vi återigen får grönt betyg i hård konkurrens med andra pensionsbolag är fantastiskt. Speciellt roligt är det eftersom vi förstärkt vårt svenska team med en hållbarhetsanalytiker och en projektledare för hållbarhet under 2023, säger SPPs och Storebrand Sveriges hållbarhetschef Johanna Lundgren Gestlöf i ett eget pressmeddelande från SPP.