Nu har Finansinspektionen slagit fast att du som kund får mer för din försäkringspremie hos ett ömsesidigt skadeförsäkringsbolag än hos ett vinstutdelande bolag. Hos liv- och pensionsbolag är den skillnaden ännu större.
I en ny rapport slår FI fast att den genomsnittliga vinstmarginalen på en vanlig hemförsäkring i ett vinstutdelande försäkringsbolag var 32 procent under perioden 2019-2021. Om samma hemförsäkring tecknats hos ett ömsesidigt försäkringsbolag var vinstmarginalen 16 procent.
Vinstutdelande bolag ger lägre ersättning än ömsesidiga bolag. Vinstutdelande bolag har i genomsnitt 7 procentenheter lägre skadeprocent för skadeförsäkringar och 4 procentenheter lägre omkostnadsprocent, jämfört med ömsesidiga bolag, enligt FI:s analys.
FI har analyserat uppgifter från 36 skadebolag som står för hela marknaden på cirka 40 miljarder i årliga premier. Och slutsatserna är tydliga. Du får betydligt mer för din premie i ömsesidiga bolag.
Vi ser att fler konsumenter borde jämföra olika försäkringar och bolag och vi anser att försäkringsbolagen ska hjälpa konsumenterna. De borde inte bara redovisa hur mycket premien höjs utan även hur stor förändringen av premien är i förhållande till föregående år, säger Åsa Larson, områdeschef på Försäkring.
Skillnaden mellan att vara kund i ett vinstutdelande livbolag jämfört med ett ömsesidigt livbolag är ännu större än inom skadeförsäkring. Det beror på att vinster i ömsesidiga bolag tillhör kunderna medan vinster i vinstutdelande bolag tillhör bolagens ägare.
De samlade vinsterna i de sex största ömsesidiga livbolagen under den senaste tioårsperioden uppgår till 1 356 miljarder kronor och det är pengar som tillhör kunderna. Samlade redovisade vinster i de sex största vinstdrivande livbolagen var under samma period 31,2 miljarder kronor, efter det att ägarna tagit huvuddelen av det samlade överskottet.
Resultat i ömsesidiga livbolag 2013-2022 (mdr kr)
1. Alecta (477,2)
2. AMF Pension (330,4)
3. Skandia (253,3)
4. Folksam (169)
5. SEB (126)
6. Länsförsäkringar Liv (37,5)
Summa: 1 356 miljarder
Resultat i vinstdrivande livbolag 2013-2022 (mdr kr)
1. Swedbank Försäkring (9,48)
2. Handelsbanken Liv (8,34)
3. Nordea Liv (6,17)
4. SPP (4,67)
5. Avanza (2,1)
6. Futur Pension (0,45)
Summa: 31,2 miljarder
Det kan uttryckas som att kunderna i de sex största ömsesidiga livbolagen blivit 1 325 miljarder rikare än kunderna i de sex största vinstdrivande bolagen under de senaste tio åren.
Nu är det inte riktigt sant. För även om vinster i ömsesidiga livbolag formellt tillhör bolagets kunder, så är det långt ifrån alla vinster som delas ut till kunderna i form av återbäring. De ömsesidiga livbolagen har stora kapitalbuffertar i form av sina konsolideringsfonder där de vinster som inte delas ut till kunderna hamnar. Och det är flera hundra miljarder kronor som ligger i dessa reserver.
Men det är trots allt huvuddelen av överskotten i de ömsesidiga livbolagen som går till kunderna och huvuddelen av överskotten i vinstdrivande livbolag som går till ägarna. Om inte kunderna i vinstdrivande livbolag blir kompenserade på andra sätt, så är det alltså bättre att vara kund i ett ömsesidigt livbolag.
/ Ola Hellblom