I förra veckan blev rådet (EUs medlemsländer) och EU-parlamentet överens om de förändringar som ska göras i Solvens 2-direktivet. Det innebär att ändringarna träder i kraft senast om 18 månader. Innan dess ska EU-kommissionen ta fram tekniska bestämmelser på nivå 2-reglering.
Svensk Försäkring har varit väldigt kritiska till ändringarna av Solvens 2, sedan de presenterades av EU-kommissionen i september 2021. Den främsta kritiken har gällt förslaget om att utöka spannet i den symmetriska aktieriskdämparen från nuvarande 10 procentenheter till 17 procentenheter.
Noterade aktier har ett kapitalkrav på 39 procent för de företag som följer Solvens 2.
Aktieriskdämparen gör att kapitalkravet för aktier kan öka till 49 procent i goda tider och sjunka till 29 procent i dåliga tider.
Svensk Försäkring har velat slopa aktieriskdämparen helt eller i vart fall undanta tillämpningen av den på fond- och depåförsäkring.
Nu ser Svensk Försäkring ut att ha förlorat den kampen. Hoppet står till att det i de tekniska bestämmelserna görs ett undantag för fond- och depåförsäkring.
En annan betydande förändring i Solvens 2, som Svensk Försäkring stödjer är att det nuvarande kravet på riskmarginal sänks.
Utöver den bästa skattning försäkringsbolag ska göra på sina riskåtaganden ska de även lägga en riskmarginal. Den marginalen sänks i nya Solvens 2. Detta för att frigöra mer kapital från försäkringsbolagen att investera i EU:s gröna omställning och kapitalmarknadsunion.
Samtidigt som rådet och parlamentet enades om ändringar i Solvens 2 blev de även överens om det nya resolutionsdirektivet för försäkringsbolag, IRRD, som ska träda i kraft samtidigt som ändringarna i Solvens 2.
/ Ola Hellblom