I oktober meddelade regeringen att man tänkte kompensera årskullen född 1957 för att de under 2023 inte fick rätt till det särskilda grundavdraget, en effekt av de höjda pensionsåldrarna.
Det ledde till en sällan skådad poteststorm med tusentals brev till regeringen och demonstrationer utanför riksdagshuset och fullsatta åhörarläktare i riksdagens plenisal.
Det gjorde att regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) till slut vek ned sig och skrev en promemoria om kompensation som ska ge kompensation till 57:orna i juli 2024.
Regeringens förslag remissbehandlas just nu och som vi tidigare berättat har de flesta ingen åsikt om kompensationen medan pensionärsorganisationerna, fack och skatteverket tillstyrker förslaget.
Det gör dock inte statliga Konjunkturinstitutet som inte säger sig förstå varför hela årskullen 1957 ska kompenseras och varför den situation som gällde för årskull 1957 under förra året inte är önskvärd.
KI tycker vidare att årskull 1957 haft gott om tid att anpassa sig till de regler som skulle gälla för 2023 och menar att förslaget inte är träffsäkert.
Konjunkturinstitutet bedömer att förslaget i sin nuvarande utformning inte är en träffsäker åtgärd. Kostnaden för förslaget är 3,2 miljarder och det är sannolikt att en stor del av detta belopp kommer att utbetalas till personer födda 1957 som enbart påverkas av åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget.
Förslaget har, som påpekas i konsekvensanalysen, också en relativt liten effekt på den ekonomiska standarden för personer i den lägsta inkomstgruppen. Det är också viktigt att undvika framtida krav på kompensation till personer som påverkas av höjda åldersgränsen i pensions- och socialförsäkringssystemen eftersom kompensationer generellt riskerar att undergräva förslagens syfte och arbetet med långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner. Konjunkturinstitutet anser att personer födda 1957 och 1959 har haft tid att anpassa sig till den höjda åldersgränsen för förhöjt grundavdrag. Det är också viktigt att regeringen i framtiden kan fatta beslut som innebär ändrad skatt för personer som gått i pension eller fattat beslut om att gå i pension utan att det kombineras med en kompensation.
Ord och inga visor från Konjunkturinstitutet som alltså inte verkar tycka ett dugg synd om årskull 1957 och att staten skulle kunna använda skattepengarna på ett bättre sätt än att kompensera 110 000 personer för det uteblivna grundavdraget.