Idag avslutas remissrundan på regeringens förslag om kompensation för skatteproblemen för årskull 1957.
Som vi berättat tidigare gör de flesta tummen upp för det liggande förslaget, om de har några synpunkter alls. Generellt vill de flesta, som brukligt, ha mer.
Skattekompensationen ska även göras för att kompensera för att gruppen under 2023 debiterats fulla sociala avgifter på 31,4 procent snarare än de 10,21 procent, som de anser borde ha gällt under 2023.
Detta eftersom gruppen då inte haft tillgång till socialförsäkringarnas förmåner, som till exempel sjukersättning, trots att deras arbetsgivare betalat fulla avgifter
Det finns dock ett antal organisationer och privatpersoner som tyckt till om förslaget men som inte funnits med på listan över remissinstanser. Bland dessa återfinns Skattebetalarnas Förening där vd Christian Engström och chefekonom Erik Bengtzboe undrar HUR hela problematiken uppkommit och skriver:
"Skattebetalarnas Förening vill dock uppmärksamma att det i promemorian saknas förslag för att hantera de felaktigt uttagna arbetsgivaravgifterna för årskullen född 1957 under 2023, samt åtgärder för att förhindra att det felet upprepas för dem födda 1959 år 2026. Skattebetalarnas Förening vill även påpeka att inga åtgärder föreslås för att undersöka hur felen kunde uppstå från första början eller säkerställa att detta inte återupprepas i framtiden."
De avslutar så här, med en spark i ändan på tjänstemannabyråkratin:
"Det är mycket välkommet att den nuvarande regeringen korrigerar felet i beskattning för dem födda 1957 och 1959 även om de felaktiga besluten fattades av föregående regering. Det är dock fortfarande höjt i dunkel hur detta haveri kunde komma att ske. Trots rigorösa, och för skattebetalarna kostsamma, krav på utredningar, beredningar och remissvändor så kunde lagstiftning gå igenom och skattetabeller upprättas som uppenbarligen var orimliga. Det väcker allvarliga frågor om hur arbetsgången på berörda departement och myndigheter ser ut. Regeringen bör ta initiativ till att likt en haverikommission undersöka hur detta fel kunde uppstå och därefter se över rutiner för att säkerställa att liknande fel inte sker i framtiden. Skattebetalare i Sverige ska inte behöva vara oroliga för att utsättas för denna typ av godtycklig lagstiftning."
Det faktum att Skattebetalarna skriver sitt svar "utanför listan" betyder inte att brevet inte blir läst i regeringskansliet. Det står envar fritt att lämna in svar på remisser, även om regeringen inte lämnat någon inbjudan.