NYHETSARKIVET
24 jan 2024 16:49
Varför ligger Sverige efter när det handlar om att jobba längre upp i åldrarna?
Att gå i pension vid 65-års ålder är visserligen fortfarande vanligt, men absolut inte i lika stor utsträckning som det tidigare varit.

Istället ser vi fler mönster för hur utträdet ur arbetslivet blir betydligt mer flexibelt. Det innebär att många lämnar arbetsmarknaden innan de fyllt "pension" men att de i stället jobbar kvar med deltidsjobb, parallellt med pension.

Det innebär att det blir allt fler som jobbar höge upp i åldrarna, men genomsnittligt har vi inte kommit långt ifrån siffran 65 år som verkar ha bitit sig fast ordentligt. Den gör att svenskar, till skillnad från japaner, sydkoreaner, islänningar och norrmän, där nästan hälften finns kvar på jobbet efter 65 års ålder inte hänger med.

Igår berättade ISF-forskaren Stefanie König att det i många länder finns människor som kan känna sig tvungna att fortsätta jobba av ekonomiska skäl och hon nämnde Estland som ett exempel på det.

Idag är det Alectas pensionsekonom Staffan Ströms tur och han tror att en viktig förklaring är att många svenskar har råd att gå i pension och sluta jobba.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907