Allra-toppen Alexander Ernstberger står åtalad tillsammans med sin hustru och två advokater samt en revisor för bland annat oredlighet mot borgenärer. Efter tingsrättens begäran har nu Advokatsamfundet och Revisorsinspektionen svarat på om någon disciplinpåföljd kommer meddelas i händelse av fällande dom.
Som Pensionsnyheterna berättat tidigare har det väckts åtal mot de två advokater och revisorn, som bidrog med råd och dåd för att Alexander Ernstberger skulle kunna göra aktieutdelningar från sitt egna aktiebolag S2 Invest och genom gåvobrev till sin hustru på hälften av villan på Lidingö.
Detta för att försöka skaffa undan pengar för att se till att de inte skulle gå förlorade i det skadestånd som Svea Hovrätt kom att döma Allragänget till.
De två advokater som hjälpte till har av EBM åtalats för bland annat oredlighet mot borgenärer.
I samband med att stämningen lämnades till tingsrätten ansåg åklagaren att det vore lämpligt att fråga Advokatsamfundet och Revisorsinspektionen om dessa organ skulle vidta några disciplinåtgärder mot de åtalade i händelse av fällande domar. Den typen av disciplinåtgärder skulle då kunna påverka eventuella straff, menade åklagaren.
Tingsrätten frågade Revisorsnämnden och Advokatsamfundet om saken och Dagens Juridik berättar idag att åtminstone Revisorsnämndens Per Johansson och Tobias Fredriksson är tydlig med hur man ser på saken om revisorns ansvar.
"Om han döms enligt förstahandsyrkandet har han uppsåtligen gjort orätt i sin revisionsverksamhet. Den straffrättsliga bedömningen av uppsåtsfrågan skulle då läggas till grund för den disciplinära prövningen. Det skulle där föreligga en presumtion för upphävande av hans auktorisation vid en prövning av tillsynsnämnden", konstaterar myndigheten, enligt Dagens Juridik.
Advokatsamfundet är försiktigare och verkar inte vilja svara riktigt på frågan på förhand. Samfundets vd Mia Edwall Insulander skriver att en fällande brottmålsdom givetvis får en betydande bevisverkan i ett disciplinförfarande. Hon uppger dock att disciplinnämnden avvaktar i regel lagakraftvunnenvunnen dom innan beslut om disciplinärt ingripande fattas.
"Av principiella skäl är det inte möjligt och inte heller lämpligt att i ett enskilt fall föregå disciplinnämndens prövning och uttala hur ett visst agerande av en advokat kommer att bedömas av disciplinnämnden vid en framtida disciplinär prövning. Generellt utgör dock brott som har begåtts inom ramen för advokatverksamheten, och särskilt av ekonomisk natur, sådant handlande som disciplinnämnden ser allvarligt på", skriver Mia Edwall Insulander enligt Dagens Juridik.
Men det blir alltmer tydligt att medhjälpare som bistår med råd och dåd för att begå brottsliga handlingar, kan bli av med axelklaffarna och inte längre får behålla rätten till sina titlar om de döms för brott. Det innebär i praktiken ett yrkesförbud för advokater och revisorer.