75,4 miljarder kronor. Så mycket förlorade Sverige på längre sjukskrivningar under 2023 enligt en ny rapport från Skandia.
Nära hälften av alla sjukskrivningar idag beror på psykisk ohälsa. Rapporten visar dessutom att det finns stora regionala skillnader det skiljer hela elva procentenheter mellan länet med högst andel sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa mot länet med lägst andel.
Sammantaget finns det både stora potentiella ekonomiska besparingar att göra genom att förebygga ohälsa samtidigt som det är fullt möjligt att fler ska slippa bli sjuka, skriver Skandia i rapporten.
Enligt Skandias nya rapport "Hur är läget i Sverige samhällsförlusten av längre sjukskrivningar", uppgår kostnaden för uteblivet arbete på grund av längre sjukskrivningar till hela 75,4 miljarder kronor 2023.
Skandia vill genom rapporten belysa att utveckling de senaste åren gått åt fel håll men samtidigt att det finns stor potential att vända trenden om det förebyggande arbetet prioriteras.
"Det här är sjunde året som vi undersöker Sveriges sjuknota där vi räknar på vad uteblivet arbete på grund av längre sjukskrivningar kostar samhället. Att vi fortfarande har så höga sjukskrivningsnivåer visar tyvärr att det fortfarande satsas för lite på förebyggande hälsovård", säger Skandias hälsoekonom Jenny Wiener i en kommentar.
De som bor i Värmlands, Dalarnas och Västra Götalands län förefaller löpa störst risk att drabbas av psykisk ohälsa som leder till sjukskrivning, enligt rapporten. Där handlar hälften, 50 procent, av sjukskrivningarna om psykisk ohälsa.
I Norrbottens, Gävleborgs och Gotlands län är siffran 10 procentenheter lägre och landar på omkring 40 procent.
Frågan är varför det är på detta viset?