NYHETSARKIVET
21 feb 2024 17:15
Pensionärerna tappar en knapp hundralapp i köpkraft från allmän pension
Enligt nya beräkningar från Folksam minskade den allmänna pensionens köpkraft i januari 2024 hos samtliga pensionärer med i genomsnitt 95 kronor jämfört med samma period förra året.

För kvinnor minskade köpkraften i genomsnitt med 16 kronor i månaden och för män var motsvarande siffra minus 210 kronor i månaden.
Vid årsskiftet höjdes den allmänna pensionen (inkomstpension, tilläggspension, premiepension, garantipension och inkomstpensionstillägg) med i genomsnitt 638 kronor före skatt, tack vare värdesäkring av både den inkomstgrundande pensionen och garantipensionen och till följd av den skattesänkning som genomförts.

Efter avdrag för inkomstskatt och justering för inflationen i januari minskade emellertid den genomsnittliga köpkraften hos Sveriges pensionärer med 95 kronor i månaden jämfört med samma period förra året. (Inflationen drabbar dock alla lika, det finns ingen särskild pensionärsinflation).

"Återigen inleds ett nytt år med en försämring av den allmänna pensionens köpkraft för Sveriges pensionärer. Den enda ljusning är att kvinnor i 97 kommuner får en mindre ökning av köpkraften och att inflationen förhoppningsvis sjunker under året men stigande matpriser och ökade boendekostnader innebär en tuff start på 2024 för många pensionärer", säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Förklaringen till skillnaden i hur köpkraften mellan män och kvinnor påverkas beror på att kvinnors allmänna pension i väsentligt högre utsträckning består av garantipension som höjdes med 9,1 procent från årsskiftet.

Mäns allmänna pension kommer i större utsträckning från inkomstpension som höjdes med 1 procent.

Genomsnittssiffrorna är dock ganska missvisande. Enligt Folksams rapport tappade pensionärer i Bergs Kommun i Jämtland/Härjedalen 3 kr per månad. Detta medan pensionärer i Järfälla förlorar 230 kr i månaden.

Och i Tibro kommun kan kvinnliga pensionärer glädjas åt att deras köpkraft stiger med 97 kronor i månaden. Frågan är dock om pensionärer i allmänhet ser alla delar som betalas ut? Den allmänna pensionen bara är en del i Pensionspyramiden. Privata försäkringar och tjänstepension är inte inräknade i siffrorna ovan, vilket kan ge både plus och minus för de enskilda.

Den bild som framkommer i rapporten, där Folksam analyserat den allmänna pensionen isolerat från övriga pensionsförmåner och annat sparande, ger en helt annan bild än den som Alecta nyligen presenterade i en rapport. Där har man undersökt alla deklarerade inkomster som pensionärerna fick under 2021. Där kan man läsa:

"Pensionärers inkomster har blivit klart bättre över tid. Dagens 67-åring har till exempel 70 000 kronor mer om året att röra sig med jämfört med 67-åringar för 12 år sedan, och varje årskull pensionärer får högre inkomster än tidigare årskullar."

Och genomsnittet för Medelsvensson innebär enligt Alecta en kompensationsgrad på 90 procent av den inkomst som hen hade vid 60 års ålder, med bolagets mätmetod.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907