AP6 är den femte och minsta av de fem buffertfonderna. Den bildades 1996 med 10,4 miljarder i startkapital. Det fondkapitalet har vuxit till 70,7 miljarder vid årsskiftet.
AP6 är speciell, eftersom fonden är stängd och den investerar bara i onoterade tillgångar. Under 2023 gjorde AP6 förhållandevis få affärer. Nettoresultatet landade på 2,1 miljarder, motsvarande 3 procent i avkastning.
Att fonden är stängd innebär att det inte sker några in- eller utflöden till fonden. Övriga buffertfonder betalar årligen in en del av sina överskott till inkomstpensionssystemet, vilket AP6 inte gör. Det blir därför lite missvisande att kalla den för en buffertfond även om fondkapitalet tillhör pensionssystemet.
Med största sannolikhet kommer den statliga utredaren, finansdepartementets tidigare enhetschef Tord Gransbo, att vid utgången av mars i år föreslå att AP6 integreras med den andra Göteborgs-baserade buffertfonden AP2.
I uppdraget ingår även att se över fondstrukturen i Stockholm där de tre fonderna AP 1, AP 3 och AP 4, skulle kunna samordnas och bli en mindre, alltså totalt två i huvudstaden.
Enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman förvaltar buffertfonderna tillsammans cirka 2 000 miljarder kronor och kostnaderna per fond är cirka 400 Mkr per år. Att ta bort två av fonderna skulle alltså spara 800 Mkr om året.
Det kommenterar Katarina Staaf, vd för AP6 så här i sitt vd-ord i årsredovisningen för 2023:
"Att det finns moderniseringsbehov är uppenbart, valutasäkringskravet för vår investeringsportfölj är ett tydligt exempel på det. Oavsett vilken lösning det blir, räknar vi med att AP6:s gedigna kompetens, strukturkapital och framgångsrika strategi inom private equity kommer att beaktas. Vi har från ett initialt kapital om 10,4 miljarder skapat drygt 60 miljarder kronor i avkastning och bidragit genom vår framgångsrika strategi och investeringsfilosofi med en positiv absolutavkastning varje år under det senaste decenniet, skriver Katarina Staaf.