Idag startade huvudförhandlingen i Stockholms Tingsrätt mot ett par misstänkta för grovt penningtvättbrott kopplade till Falcon Funds-härvan.
Ekobrottsmyndigheten gjorde en husrannsakan i parets lägenhet på Lidingö redan i december 2017 och genomförde förhör med bägge. Men det var först i december 2023 som de åtalades och nu genomförs alltså huvudförhandlingen i tingsrätten.
Mannen fungerade som bulvan åt den dömde huvudmannen bakom Falcon Funds-bedrägerierna, Max Serwin, a.k.a. Emil Amir Ingmanson.
Genom sin bank Julius Baer i Monaco har mannen tagit emot stora belopp som härrör från bland annat Gergeo Holdings försäljningar av aktier i elhandelsföretaget Werel i Strängnäs. Mannens fru är också åtalad för att hon upplåtit sina bankkonton för den misstänkta penningtvätten.
Hittills har tillgångar värda cirka 10 Mkr begärts i kvarstad av tingsrätten. Det gäller bland annat en lägenhet i Marbella värderad till 3 mkr som paret köpt med brottsmedel från Falcon Funds.
Kammaråklagare Jerker Asplund på EBM, som ledde förundersökningen i Falcon Funds-målet har samlat mycket bevisföring mot det åtalade paret. Det handlar om mejlslingor i telefon och datorer mellan Max Serwin och paret. Av den kommunikationen framgår tydligt att den åtalade mannen och kvinnan varit mycket medvetna om att det handlade om penningtvätt med brottsmedel från bedrägerierna i Falcon Funds.
Det paret nu står åtalade för är grov penningtvätt av cirka 100 Mkr, vilket styrks av in- och uttag från bankkonton.
- Mannen har bland annat tagit emot stora belopp som härrör från brott på sitt privata bankkonto i Monaco från huvudmännen i Falcon Funds-härvan och därefter genomfört betalningar och investeringar till olika konton och bolag i bland annat Schweiz och Monaco. Syftet har varit att hjälpa huvudmännen att dölja pengarnas ursprung, säger Jerker Asplund.
Enligt åtalet har den huvudmisstänkte gjort en brottsvinst om totalt 53 miljoner kronor på penningtvätten, vilket Ekobrottsmyndigheten yrkar att han ska betala tillbaka till staten.
/ Ola Hellblom