Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman har länge propagerat för en höjd pensionsavgift. Det kan finansieras på olika sätt och nu har Folksam tagit fram fyra olika finansieringsalternativ, som presenteras för Pensionsgruppens ledamöter i personliga möten med Svärdman, under de närmaste veckorna.
Genom att införa en gas i pensionssystemet och höja pensionsavgiften från 17,21 procent av inkomsten till 18,5 procent, så skulle den genomsnittliga inkomstpensionen öka med 2 000-2 600 kronor per månad före skatt, enligt Folksams beräkningar.
Inget av de fyra finaniseringsalternativen skulle öka kostnaden för anställda eller arbetsgivare. Och tre av alternativen skulle enligt Folksam ge staten ett årligt överskott på 8 miljarder kronor jämfört med 2023.
Det överskottet skulle komma från att behovet för grundskydd minskar i form av garantipension, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg med cirka 2 miljarder årligen. Kommunernas skatteintäkter skulle öka med 6 miljarder när pensionerna höjs, vilket minskar statsbidragen till kommunerna med lika mycket.
Hur går då detta reptrick till - att höja pensionerna samtidigt som det inte ökar kostnaderna för varken anställda, arbetsgivare eller staten?
Förslaget om att införa en gas vid sidan av bromsen i pensionssystemet är politiskt moget idag. Det ackumulerade överskottet är redan runt 1 300 miljarder och det kommer att växa framöver. Folksam föreslår att en gas kan införas genom att öka de årliga överföringarna från AP-fonderna till pensionssystemet, utan att det äventyrar den finansiella stabiliteten i AP-fonderna.
Att återställa pensionsavgiften till 18,5 procent är inte heller svårt och det skulle enligt Folksam kunna göras utan att statsbudgeten påverkas negativt.
"I den offentliga debatten presenteras ofta olika förslag för hur den allmänna pensionen skulle kunna höjas. Vi har tagit fram ett underlag där vi räknat på utfallet och effekterna av olika förslag, både för statens finanser men även för dagens och morgondagens pensionärer. Det finns flera olika alternativ som skulle höja de allmänna pensionerna rejält, nu är det upp till våra politiker att bestämma sig och ta frågan om höjda allmänna pensioner i mål", säger Håkan Svärdman.