NYHETSARKIVET
28 feb 2024 16:22
Flera försäkringsbolag gillar Pensionsgruppens idé
Det kan tyckas kontraintuitivt att försäkringsbolag som Skandia, Folksam och SPP uttrycker sig välvilligt om att politikerna i Pensionsgruppen nu bestämt sig för att förstärka den allmänna pensionen. Men det gör de.

Det är ju annars de kommersiella försäkringsbolagens livsluft och säljargument att alla behöver spara privat för att få en tillräcklig pension. Och om den allmänna pensionen höjs torde behovet att spara extra minska. Men så verkar det inte vara.

Folksam har skickat ut ett pressmeddelande med rubriken: "Sent men efterlängtat besked om det allmänna pensionssystemet."

Bolagets Pensionsexpert Håkan Svärdman kommenterar dagens beslut så här:

"En utredning kring pensionsavgiften har det pratats om i sju år så det är positivt att den nu äntligen blir av. Vi hoppas att arbetet bedrivs skyndsamt och att vi inom en snar framtid ser konkreta förslag för att höja den allmänna pensionen och ge pensionssystemet den stabilitet och långsiktighet som behövs. I den bästa av världar återkommer även regeringen och pensionsgruppen med besked kring en modernisering av garantipensionen, först då kan en höjd pensionsrätt bli rättvis för alla", säger han.

Och Skandias pensionsekonom Mattias Munter låter också positiv, men med den vanliga brasklappen om att det behövs ett subventionerat privat pensionssparande:

"Det är en välkommen comeback för Pensionsgruppen. Det är positivt att vi nu ser ut att lämna några år av pensionspopulism och ingrepp via statsbudgetarna bakom oss. Den lägst hängande frukten är att introducera gasen i systemet vilket en utredning nu ska titta på. Det som alltjämt saknas och som Sverige upprepade gånger fått internationell kritik kring är att vi behöver få plats med incitament för svenskarna att själva spara till sina pensioner”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Men om pensionerna höjs med hjälp av överskott inifrån systemet; Är det då lika viktigt att skapa ytterligare incitament till privat sparande?

Även SPP:s Sparekonom Shoka Åhrman kommenterar dagens beslut, om än vissa reservationer:

"Det var ett väntat, men välkommet besked. Pensionssystemet behöver vara långsiktigt hållbart och att politiken ser till att behålla legitimiteten för systemet. Det ska löna sig att arbeta och ha arbetat för att behålla för att motivera till arbete. Det är därför bra att Pensionsgruppen är överens om att genomföra dessa utredningar och grundligt analysera för- och nackdelar med att höja pensionsavgiften och införa en gas i pensionssystemet", säger Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP.

Hon tillägger dock att det inte är så enkelt att få till en avgiftshöjning eftersom det inte finns konsensus i gruppen i den frågan. Både (M) och (KD) har till exempel markerat att man inte gör vågen för det förslaget.

"Inkomstpensionssytemet är starkt finansiellt, men pensionsnivån är för låg och sjunkande för många grupper som har låg tjänstepension. Det är bra att på allvar att utnyttja gasen eftersom den stärker livsinkomstprincipen. Det stärker dem som har eller kommer att få inkomstpension. Det verkar som att detta är en politisk kompromiss, då både vänster och höger i svensk politik får något. Att införa en gas blir nog betydligt lättare att komma överens om än att höja pensionsavgiften. En avgiftshöjning slår ju mot reallöneutrymmet för dagens arbetstagare, säger Shoka Åhman i kommunikén från SPP.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907