Folksamgruppen har under perioden 2020-2022 investerat sammanlagt 21 miljarder kronor i Heimstaden Bostad. Det är Folksams enskilt största investering. Detsamma gäller för Alecta, som investerat 49 miljarder i bolaget. Men värderingen av aktierna i Heimstaden Bostad är helt olika hos de två pensionsjättarna. Alecta skrev ned värdet med 25 procent i sitt bokslut, medan Folksam bara skrev ned värdet med 7,5 procent i sitt bokslut.
Folksamgruppens presschef Kajsa Moström medger att det kan komma ytterligare nedskrivningar i Heimstaden Bostad, eftersom Folksam inte hade aktuellt substansvärde för Heimstaden Bostad när Folksam släppte sitt bokslut. Alecta sköt upp publiceringen av sin årsredovisning för 2023 tills Heimstaden Bostad publicerat sitt bokslut där bolaget gjorde en värdenedskrivning på 31 miljarder i sin bostadsportfölj.
- Skillnaden i vår och Alectas värdering är att vi i vår inte har med den senaste förändringen av substansvärdet som Heimstaden Bostad rapporterade i tisdags eftersom vårt bokslut kom den 9/2. Den förändringen kommer med i vårt Q1 och det är så vi alltid gör rapporterar substansvärdesförändringen med ett kvartals förskjutning.
Alecta gjorde en värdenedskrivning av sin investering i bolaget med 12,7 miljarder motsvarande 25 procent av anskaffningsvärdet. Folksamgruppen har hittills bara gjort en motsvarande nedskrivning med 1,5 miljarder. Om Folksam gör samma bedömning som Alecta vad gäller värdet på sina aktier i Heimstaden Bostad, ska Folksam göra ytterligare en nedskrivning med 3,75 miljarder i sin första kvartalsrapport för 2024.
Det är inte bara värderingen av Heimstaden Bostad som skiljer sig kraftigt mellan Alecta och Folksam. Alectas nya ledning har kallat investeringen för olämplig och att den inte borde ha gjorts. Folksam har hittills inte uttryckt någon självkritik, utan har försvarat investeringen och kallar den fortsatt för en bra långsiktig investering för Folksams kunder.
- Fastigheter är en del som haft negativ avkastning under fjolåret, det ser vi i våra direktägda fastigheter, och det gäller även Heimstaden Bostad. Vi har en placeringshorisont på decennier, och under den tiden får vi räkna med att värdet går både upp och ner under enskilda perioder. Det är därför för tidigt att utvärdera investeringen efter bara några år, säger Kajsa Moström
Hos Alecta har flera huvuden rullat på grund av investeringen i Heimstaden Bostad, men hos Folksam har investeringen inte fått några konsekvenser alls. Inte än i alla fall. När Finansinspektionens undersökningar är färdiga kring dessa investeringar lär det nog rulla ett par huvuden hos Folksam också. Särskilt om FI hittar nåt att bråka om.
/ Ola Hellblom