NYHETSARKIVET
4 mar 2024 16:03
LF: Långt ifrån jämställt i Sverige – minst i Smedjebacken och mest i Överkalix
I Länsförsäkringars nya rapport ”Jämställdhetsindex 2024” framgår att det inte är ekonomiskt jämställt i Sverige eller i någon av Sveriges 290 kommuner.

- Vi har långt kvar till 50:50. I dag åker kvinnor på flera ekonomiska smockor samtidigt. Kvinnor tjänar mindre och är sedan mer hemma med barnen. Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar har tagit fram en ny upplaga av sitt jämställdhetsindex, som undersöker hur den ekonomiska jämställdheten ser ut i Sverige - totalt och regionalt för Sveriges 290 kommuner. Resultaten visar att det fortfarande finns stora ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor har generellt sett lägre förvärvs- och kapitalinkomster än män, arbetar mer deltid, tar ett större ansvar för barnen när det kommer till föräldraledighet och VAB, samt utför en större del av det obetalda hemarbetet. Därtill har kvinnor högre sjukfrånvaro än män.

- Trots framsteg på många områden är det långt kvar till att vi har ett ekonomiskt jämställt samhälle. Dagens ojämställdhetsstrukturer påverkar kvinnor, särskilt inom det ekonomiska området. I dag ser vi dessvärre att kvinnor på grund av löneskillnader och föråldrade normer åker på flera ekonomiska smockor samtidigt. De tjänar mindre och är sedan hemma mer med barnen. Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Jämställdhetsindexet, som baseras på nio variabler, avspeglar den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män runt om i landet. Indexet är ett verktyg som synliggör och kvantifierar ojämställdhetens olika delar samt är ett underlag för utformning av åtgärder i syfte att främja jämställdheten.

De indikatorer man mätt och analyserat i landets 290 kommuner är följande:

1. Nettoinkomst
2. Personer i chefsposition
3. VAB
4. Pension
5. Sjuktal
6. Föräldraledighet
7. Inkomst bland egna företagare
8. Bostadstillägg
9. Kapitalinkomst

I uträkningarna har respektive indikator indexerats och normaliserats, mellan 0 och 100, baserat på utfallen i underliggande data. För varje indikator får varje kommun ett värde mellan 0 och 100. Värdet 100 anges om det är helt jämställt och 0 om det är helt ojämställt.
Om exempelvis män i en kommun tjänar 35 000 kronor i månaden och kvinnor i samma kommun tjänar 30 000 kronor i månaden blir indextalet 86. Hade båda tjänat lika mycket skulle det ge värdet 100.

Den kommun som sammantaget får högst indexvärde i samtliga indikatorer placerar sig i topp i rankingen. Där hamnar Överkalix med indexsiffran 81, medan Smedjebacken hamnar längst bak med index 64,1.

(Om du vill ta del av hela rapporten, skicka ett mejl till info@pensionsnyheterna.se så skickar vi rapporten som PDF. Märk mejlet med rubriken "Jämställdhet")
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907