De som får ett allvarligt hälsobesked precis före pensionsuttaget kan välja att ta ut tjänstepensionen snabbare och då få mer pengar per månad. Men det är ganska få som gör det, trots att det i många fall hade varit ett bättre ekonomiskt val.
Det visar en ny rapport från IFAU där forskare studerat hur människor som fått ett allvarligt cancerbesked väljer att hanter sin utbetalning; temporärt eller livsvarigt.
Om man tar ut tjänstepensionen långsamt, vilket betyder att man får tjänstepension resten av livet oavsett hur länge man lever, blir summan lägre varje månad än om man väljer att ta ut pensionen på fem eller tio år.
Tror man att man kommer att dö inom några års tid kan det alltså vara en idé att bestämma sig för en snabbare utbetalning, eftersom man då hinner få en större del av sitt pensionskapital utbetalt innan man dör, påpekar man i rapporten.
Alla vet förstås att de ska dö, men få privatpersoner kan bedöma just när i tiden det kommer att ske. Den som är allvarligt sjuk kan ju trots det leva ett långt liv. Har man då valt snabbare utbetalning, mer per månad, blir den sammanlagda pensionen lägre efter att den snabbare betalningen upphört. Så kortare utbetalningstid blir ofta, men inte alltid, ett smart val.
Av dem i 65-årsåldern som fick ett allvarligt cancerbesked strax före pensionsvalet valde hela sju av tio att ändå ta ut tjänstepension resten av livet och alltså få en förhållandevis lägre summa per månad, enligt rapporten.
Forskarna menar att man hade kunnat förvänta sig att fler skulle ha gjort valet "snabbare utbetalning", eftersom det för många sannolikt hade blivit mer ekonomiskt fördelaktigt. Mot det kan invändas att människor i den kris som en dålig diagnos innebär, antagligen inte lägger mest energi på att göra tjänstepensionen så lönsam som möjligt genom att spekulera i sitt eget dödsdatum. Det finns antagligen betydligt fler och viktigare beslut att fatta i den stunden.
En viktig förklaring, menar forskarna, är troligen att en så kallad livsvarig utbetalning är det förvalda alternativet när man går i pension.
Många blir kvar i ett förvalt alternativ mer eller mindre omedvetet, säger Johannes Hagen, en av forskarna bakom rapporten.