NYHETSARKIVET
19 mar 2024 16:41
Skandia: Riv investeringshindren för mer hållbara investeringar
I förra veckan kom Finansinspektionen med uppmaningen till finansbranschen om att växla upp sitt hållbarhetsarbete.

Idag kontrade Skandia med rapporten "Riv investeringshindren".

Skandias budskap är att det varken saknas vilja eller kapital i finanssektorn för att bidra till en grön omställning. Problemet är de investeringshinder som finns och därmed brist på investeringsmöjligheter.

Genom EUs nya taxonomiförordning går det för första gången att kategorisera hur hållbara olika investeringar är. Skandia har sammanställt hur stor andel av kapitalet i traditionella försäkringar som har investerats hållbart av svenska livbolag.

Det är 567 miljarder av totalt 2 751 miljarder som har investerats hållbart vid utgången av 2022 enligt EUs kriterier. Det är alltså 20 procent av kapitalet i traditionell försäkring som är investerat hållbart, men andelen skulle kunna vara mycket högre enligt Skandia.

- Det skulle kunna vara betydligt mer av kapitalet i traditionella försäkringar som investeras hållbart. För att detta ska kunna ske behöver politiker riva ett antal investeringshinder så att det blir fler investeringsmöjligheter för pensionskapitalet att investera hållbart. För det saknas varken vilja eller kapital till detta bland pensionsförvaltarna, säger Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning.

Enligt Skandia är kapitalet i traditionella försäkringar bäst på långsiktiga hållbara investeringar. Det kapitalet matchar väl med de omställningsbehov som Sverige står inför för att klara klimatmålen. Skandia identifierar tre av dessa investeringsbehov:

1. Elektrifieringen är central för klimatomställningen. Fram till 2045 behöver Sverige fördubbla sin elproduktion och investera 900 miljarder i elnätet.
2. VA-nätet behöver förnyas och rustas upp, vilket beräknas kosta cirka 560 miljarder till 2040.
3. Infångning av koldioxid där detta är möjligt och finansiellt försvarbart.

- Det krävs regelverk som underlättar för kapital att matchas mot de omställningsprojekt som finns. Därför måste investeringshinder rivas. Det största hindret är brist på omställningsambition. Men det finns även sektorsspecifika och generella investeringshinder som bara politiken kan riva", skriver Skandia i rapporten och listar några hinder som behöver rivas:

1. Inrätta en långsiktig och stabil intäktsreglering för elnätet. Dagens reglering av elnätsmarknaden är ett typexempel på investeringshinder som behöver rivas.
2. Gör en översyn av vattentjänstlagen för att möjliggöra externt kapital till VA-investeringar. (Samma tanke som KPA/Folksam tar upp i artkeln nedan).
3. Inrätta en nationell handlingsplan för elektrifiering.
4. Skapa en samverkan mellan landets regioner kring förebyggande insatser genom hälsoobligationer.

Skandia har sammanställt hur stor andel av livbolagens kapital i traditionell försäkring som har investerats hållbart enligt EUs kriterier. Då ser det ut så här:

Skandia 32 procent, AMF 27 procent, Länsförsäkringar 22 procent, Nordea 21 procent, KPA 18 procent, SPP 18 procent, Folksam 16 procent, SEB 7 procent och Alecta 4 procent.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907