NYHETSARKIVET
26 mar 2024 13:11
Pensionsnyheterna: Inte så konstigt att pensionsåldern inte stiger
Trots att alltfler pensionerar sig senare, så ökar inte den genomsnittliga pensionsåldern, då fler också pensionerar sig tidigare.

Den genomsnittliga pensionsåldern under 2022 var 64,8 år jämfört med 65,0 år under 2020, som var den hittills högsta pensionsåldern. Att pensionsåldern inte stiger är inte så konstigt.

Det beror främst på att respektavståndet sjunker. Den som aldrig har arbetat får i år garantipension och maximalt bostadstillägg vilket ger 16 534 kr/mån efter skatt.

Den som har arbetat i ett helt yrkesliv med en medelinkomst får ut cirka 1 500 kr mer per månad i pension. Detta respektavstånd har varit sjunkande under de senaste åren på grund av att garantipensionen har höjts tillsammans med införandet av inkomstpensionstillägg.

Effekten är att det blivit mindre lönsamt att arbeta jämfört med att inte ha arbetat när man tittar på pensionsinkomsten.

Enligt Pensionsmyndigheten får nästan hälften av årets nyblivna pensionärer garantipension och 40 procent av de som pensioneras omfattas inte av livsinkomstprincipen.

Det här beskrivs i Pensionsmyndighetens rapport över kompensationsgrader för dem som gick i pension under 2022. Låginkomsttagare fick i snitt 127 procent i pension jämfört med sin slutlön. Om de får en högre inkomst som pensionärer är det inte så konstigt om de väljer att pensionera sig tidigare.

Det är inte så som Sveriges pensionssystem är tänkt att fungera: Det bygger på livsinkomstprincipen om att ju mer du tjänat under ditt yrkesliv desto högre ska pensionen bli. Men om 40 procent av befolkningen inte omfattas av livsinkomstprincipen blir förtroendet för pensionssystemet svårt att upprätthålla.

Införandet av riktålder kommer leda till en högre genomsnittlig pensionsålder, det vill säga när man börjar ta ut allmän pension. Men ett annat mått, som är samhällsekonomiskt viktigare, är utträdesåldern ur arbetskraften.

Den låg på i genomsnitt 64,2 år under 2022 vilket var något lägre än 2021 och 2020. Så det finns mycket att fundera över för den statliga utredare som ska titta på behovet av att höja pensionsavgiften till inkomstpensionen.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907