Fondbolagens Förenings vd Fredrik Nordström skickade i slutet av mars i år ett brev till Fondtorgsnämnden där han ondgjorde sig över att de av FTN beslutade upphandlingskriterierna missgynnar förvaltare av svenska fonder.
Detta eftersom svensk fondlagstiftning skiljer sig åt från vad som gäller i andra länder inom EU/EES. Det handlar då bland annat om hur man skattemässigt får hantera skatt på utdelningar, där han pekar ut Irland som möjliggör det som kallas "skattetransparent beskattning".
"Den svenska lagstiftaren tillåter dock inte dessa fondkonstruktioner i svensk rätt och Fondbolagens förening ifrågasätter lämpligheten i att svenska myndigheter använder sig av utländska upplägg som inte är tillåtna i Sverige. Föreningen har efterfrågat en lagändring och frågan utreds men ett eventuellt förslag dröjer. Genom att inte avvakta en svensk lösning förorsakar myndigheterna en irreparabel konkurrenssnedvridning till stor nackdel för svensk fondverksamhet, skriver han i brevet.
Det är adresserat till både Pensionsmyndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg och Fondtorgsnämndens ordförande Mats Sjöstrand och ansvarigt statsråd Anna Tenje på socialdepartementet.
Att Pensionsmyndigheten kommer med som mottagare beror på att myndigheten meddelat att man kommer att flytta tillgångar i sin tradförsäkring till fonder som lyder under den irländska regleringen och därmed kan myndigheten få tillgång till en mer skattegynnad ställning, vilket Nordström anser är konkurrensbegränsande för svenska fonder. Och det gäller även upphandlingskriterier för Fondtorgsnämndens upphandlingar, menar han.
"Vad avser Fondtorgsnämndens upphandlingar innebär utvärderingskriterierna att svenska fonder diskrimineras. Fondtorgsnämnden, som Sveriges största upphandlare av fonder, kommer att driva det ackumulerade premiepensionskapitalet i stora fondkategorier till utländska fonder", skriver han och tillägger att det kan handla om långa tidsperioder.
Avtalstiden för Fondtorgsnämndens upphandlingar kan vara sex till 12 år och att det efter så lång tid kan vara svårt för svenska fonder som hamnat utanför att komma ikapp.
Detta alltså om den svenska lagstiftaren efter utredning väljer att ändra i svensk lag för att göra det möjligt att använda sig av den irländska modellen.
Han avslutar med att påpeka att Fondtorgsnämnden bör avvakta med att ställa krav i sina pågående upphandlingar som svenska fondbolag inte har rättslig möjlighet att möta och skriver avslutningsvis.
"Föreningen anser att det är olämpligt att Pensionsmyndigheten använder utländska upplägg som inte är tillåtna i svensk rätt och att starka skäl talar för att myndigheten i stället bör anpassa sin verksamhet till de förutsättningar som ges i svensk lagstiftning. Pensionsmyndigheten har inte skatteoptimerat sin kapitalförvaltning på över 20 år och det finns anledning att avvakta ytterligare tills en svensk lagstiftning är på plats innan man upphandlar en dylik tjänst".
Fotnot: Nordströms brev var från början skickat till myndigheterna den 21 mars, men den 3 april la man även upp det på Fondbolagens hemsida, något som möjligen fick FTN att svara lite snabbare. Se nedan.