Stockholms tingsrätt dömde idag de två åtalade i målet om grov penningtvätt till fem års fängelse för mannen och ett års fängelse för kvinnan. De har fungerat som bulvaner åt huvudpersonen bakom Falcon Funds, Max Serwin, och på hans uppdrag tvättat avsevärda belopp från bedrägerierna i Falcon Funds.
Den andra huvudmannen bakom Falcon Funds-bedrägerierna, Mark Bishop, kommer att släppas ur svenskt fängelse i juni efter avtjänat straff och sedan utvisas från Sverige. Max Serwin har några år kvar på sitt fängelsestraff på åtta år.
Det nu dömda paret som är gifta i Colombia, men inte registrerade som makar i Sverige, bor i en lägenhet på Lidingö trots att mannen är folkbokförd sedan 2018 i Estland. För brottspengar från Falcon Funds har paret också köpt en lägenhet i Marbella för 3 Mkr. Paret döms även att betala ett skadestånd på 15,7 Mkr plus ränta till Pensionsmyndigheten och mannen beläggs med tio års näringsförbud.
- Jag är nöjd för rätten har i huvudsak gått på min linje. Jag hade yrkat 5.5 års fängelse för mannen och tre månader fängelse för hans sambo. Den kvarstad som hittills är beslagtagen uppgår till 14 Mkr och täcker nästan hela skadeståndet till Pensionsmyndigheten, säger kammaråklagare Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten.
Den dömda mannen var i perioden september 2017 till september 2022 ansvarig företrädare för Gergeo Holding och Gergeo Invest. Det var Gergeo Holding som ägde aktierna i elhandelsbolaget Werel. Dessa aktier köptes billigt av den också dömde Afram Gergeo och såldes sedan vidare för 100 gånger inköpspriset till de ETF-bolag som ägdes av Falcon Funds fondsparare och som bildats av Max Serwin på Malta.
Från Gergeo Invest fick den dömda mannen bland 1,6 miljoner euro till sitt konto i Monaco-banken Julius Bär, som kom från brottslig verksamhet i Falcon Funds. För dessa pengar köptes värdepapper i ett par av de ETF-bolag som skapats av Max Serwin. Dessa värdepapper löstes sedan in av Falcon Funds för 10 miljoner euro, trots att de var värdelösa.
Av denna likvid betalades 3,3 miljoner euro i tre utbetalningar 2018 till svensken Patrik Sternek i Geneve för att han hjälpt till med affärerna liksom 1,5 miljon euro till David Bisang i Schweiz för hans medhjälp. Mannen överförde också 1,35 Mkr till sin sambo liksom 3,1 Mkr till sitt estniska bolag Bataljen Management. För brottsbytet köpte han också guld för 2 miljoner CHF och en lägenhet i Marbella för 3 Mkr, som nu är beslagtagen som kvarstad.
I den kvarstad på 37,3 Mkr som beslutats av tingsrätten finns även beslagtaget en Range Rover (värde 900 000 kr), Cartier-klockor för 365 000 kr, tavlor för 75 000 kr, mannens frysta banktillgångar i Schweiz på 5,65 Mkr och i schweiziska bolaget Getip på 552 000 kr. Ytterligare 1,9 Mkr har beslagtagits hos mannens sambo. De beslagtagna tillgångarna täcker nästan hela skadeståndet till Pensionsmyndigheten.
/ Ola Hellblom