NYHETSARKIVET
9 apr 2024 16:53
Se upp för bankernas prognosränta
Om man är pensionssparare i Handelsbanken Liv ska man helst leva länge. Det beror på att bolaget använder en prognosränta på 0 procent inom alla kollektivavtalsområden. Det betyder att månadsutbelningarna från tjänstepensionen blir jämförelsevis låga vid start för att vara nästan tre gånger högre vid 95 års ålder jämfört med utbetalningarna vid 65 års ålder.

Sak & Liv har tittat på livbolagens villkor inom de fyra stora avtalsområdena. Det som styr månadsutbetalningarnas storlek under utbetalningstiden från tjänstepensionssparande är dels bolagens livslängdsantagande och dels deras val av prognosränta. Det råder även stor skillnad mellan livbolagens villkor, vilket också innebär att det blir stor skillnad mellan månadsutbetalningarna under utbetalningstiden även om sparkapitalet är detsamma.

De livbolag som använder ett förhållandevis lågt livslängdsantagande med en förhållandevis hög prognosränta får de jämnaste månadsutbetalningarna under utbetalningstiden. Omvänt gäller att de livbolag som har längre livslängdsantagande och låg eller ingen prognosränta får förhållandevis låga månadsutbetalningar i början och förhållandevis höga månadsutbetalningar efter 85 års ålder.

I en jämförelse mellan livbolagen sticker Handelsbanken Livs fondförsäkring ut, eftersom bolaget har 0 i prognosränta inom alla avtalsområden. Om man utgår från att en person har 1 Mkr i tjänstepensionssparande och börjar ta ut detta sparande vid 65 års ålder och lever till 95 års ålder blir månadsutbetalningarna från Handelsbanken Liv nästan tre gånger högre vid 95 år jämfört med utbetalningarna vid 65 år.

Som jämförelse har Folksam en prognosränta på 3,0 procent inom ITP-området och får då en betydligt jämnare månadsutbetalning under hela utbetalningstiden. Å andra sidan har Folksam LO Pension inom såväl SAF-LO som det kommunala avtalsområdet AKAP-KR också 0 i prognosränta, vilket gör att månadsutbetalningarna blir nästan tre gånger högre vid 95 år jämfört med utbetalningarna vid 65 år.

Inom AKAP-KR skiljer det tre år i livslängdsantagande mellan ickevalsalternativet KPA Pension och Länsförsäkringars fondförsäkring och inom SAF-LO skiljer det 3,3 år i livslängdsantagande mellan AMFs tradförsäkring och Futurs fondförsäkring. AMF räknar med att deras sparare inom ITP-området lever 3,3 år längre än deras sparare inom SAF-LO området.

Tittar man på individuellt tjänstepensionssparande använder livbolagen generellt längre livslängdsantaganden och dessutom olika antaganden för män och kvinnor. Skandia tjänstepension trad har till exempel ett livslängdsantagande på 25,8 år från 65 års ålder jämfört med Nordnet depåförsäkring som har ett livslängdsantagande på 19,2 år. Det är en anmärkningsvärd skillnad på 6,6 år. Länsföräkringars fondförsäkring har inom en individuell tjänstepension en prognosränta på 3,73 procent vilket innebär att deras månadsutbetalningar är högre vid 65 år än vid både 85 och 95 år.

Om man som pensionssparare inte vill ha låga månadsutbetalningar i starten och höga månadsutbetalningar när man passerat 85 år ska man generellt undvika bankernas livbolag som använder lägre prognosräntor än övriga livbolag.

En annan viktig parameter vid val av tjänstepensionssparande är avgiftsuttaget under sparandeperioden. Här är det generellt så att ickevalsalternativen inom respektive avtalsområde har det lägsta avgiftsuttaget. Inom ITP1 är SPP och Swedbank dyrast. Dyraste sparalternativen inom SAF-LO är bankerna tillsammans med Futur Pension. Inom AKAP-KR är Futur och Nordeas fondförsäkring dyrast och inom det statliga avtalsområdet PA16 är Länsförsäkringar och bankernas fondförsäkring dyrast.

Sammanfattningsvis har alltså bankernas livbolag samt Futur och Länsförsäkringar det högsta avgiftsuttaget i förvaltningen av tjänstepensionssparande. Bankernas livbolag använder också de lägsta prognosräntorna vilket gör att deras månadsutbetalningar från tjänstepensionssparande blir lågt i början och högt i slutet av livet. En annan orsak som talar emot tjänstepensionssparande i bankernas livbolag är att de är vinstdrivande bolag, vilket betyder att deras överskott tillfaller ägarna och inte spararna, som i ömsesidigt drivna livbolag.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907