Finansinspektionen har tagit på sig ansvaret för att informera svenskarna om vilken betydelse fondavgifter har på utfallet av sparandet.
På FI:s hemsida kan man nu läsa om hur mycket det kostar att ha pengar sparade i "dyra" fonder jämfört med "billiga" diton.
"Genom att peka på medianavgiften, som något förenklat kan beskrivas som den vanligaste avgiften, för ett antal fondtyper vill vi ge dig ett enkelt jämförelsetal för att hålla koll på om du betalar för mycket i avgift", skriver myndigheten och ger en ögonblicksbild av läget på fondmarknaden, som undersökts.
För det första kvartalet 2024 var medianavgiften:
Aktivt förvaltade Sverigefonder: 1,33 procent
Sverigeindexfonder: 0,28 procent
Aktivt förvaltade globalfonder: 1,38 procent
Globalindexfonder: 0,35 procent
För att ytterligare förstärka budskapet har FI också räknat ut hur mycket ett långsiktigt sparande kostar på 30 år med ett regelbundet månadssparande på 2 000 kr i globala indexfonder jämfört med aktivt förvaltade diton.
FI kommer fram till att det handlar om en total avbränning på 84 431 kronor eller 332 897 kronor, om man jämför billigast med dyrast.
Då har man gjort antagandet att fonderna/produkterna levererar samma årliga avkastning, 7 procent per år. Och uppmaningen är förstås att konsumenterna ska välja det billigaste alternativet och att göra dem medvetna om skillnaden.
"I detta räkneexempel kommer du alltså att ha betalat 248 466 kronor mer för ditt fondsparande efter 30 år om du valt en aktivt förvaltad globalfond jämfört med en global indexfond", skriver myndigheten.
Pensionsnyheterna misstänker att man även borde lägga till en crash course i procenträkning för befolkningen. Det är svårt med pocenten, Helge.