NYHETSARKIVET
6 maj 2024 17:08
Ny rapport: Heltidsarbete bidrar inte alltid till högre pension för kvinnor
Ännu en gång kan det slås fast. Kvinnor får lägre pensioner än män. Det gäller i alla sektorer på arbetsmarknaden och beror i stor utsträckning på att kvinnor har lägre löner än män genom livet.

Detta beror bland annat på att kvinnor i större utsträckning än män jobbar deltid, vilket avspeglas i den framtida pensionen.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har i en ny rapport försökt att bedöma vilken betydelse deltidsarbetet spelar för pensionsnivåerna, något som man fått i uppdrag av regeringen att belysa.

Men det visar sig vara svårt. Den forskning som gjorts på området är svårbedömd eftersom man saknar löpande data kring inkomster under hela liv och att forskningen byggt på skattningar av människors arbete under långa historiska perioder.

Mest användbar, finner ISF, är de typfallsstudier som Pensionsmyndigheten gör.

År 2023 uppgav 26 procent av de förvärvsarbetande kvinnorna i åldrarna 20–65 år i SCB:s arbetskraftsundersökning, att de arbetade deltid.

Motsvarande siffra för män var 11 procent.
Andelen kvinnor som arbetar deltid har minskat, från närmare 50 procent i slutet av 1980-talet.

Andelen män ökade från knappt 6 procent i slutet av 1980-talet till drygt 10 procent i mitten av 00-talet, och har sedan varit i stort sett oförändrad. De flesta deltidsarbetande arbetar minst halvtid. Andelen deltidsarbetande varierar mycket mellan olika grupper på arbetsmarknaden.

Det finns många orsaker till att människor arbetar deltid, påpekar ISF: individuella motiv och preferenser, önskemål från arbetsgivaren, sociala normer, strukturella förhållanden på arbetsmarknaden samt lagar och avtal som påverkar arbetstiden.

För kvinnor handlar deltidsarbetet ofta om att kombinera förvärvsarbete med omsorg om hem och barn.

De män som arbetar deltid gör det i större utsträckning när de är på väg in på eller ut från arbetsmarknaden. Relativt många arbetar deltid samtidigt som de studerar, är sjukskrivna, föräldralediga eller arbetslösa på deltid, eller tar ut pension (jobbonärer).

Det, menar ISF, pekar på en svårighet med att bedöma deltidsarbetets konsekvenser för människors pensioner:

Det är inte alltid som det möjliga eller önskvärda alternativet till att arbeta deltid är att arbeta heltid. Ibland är alternativet snarare att inte arbeta alls, eftersom inkomstprövning i kombination med bidragsersöttningar kan leda till att det inte är lönsamt att jobba mer genom att öka inkomsterna.

"Det är svårt att bedöma hur mycket av könsskillnaden i pensioner som beror just på deltidsarbete. Det beror bland annat på att pensionerna baseras på hela livets arbete och inkomster, och det saknas bra data om människors arbetstid över hela livet”, skriver ISF. Det här pekar mot att arbetslinjen inte fungerar, eftersom andra ersättningar än arbete påverkar pensionerna.

Myndigheten skriver: "I svenska policydiskussioner är utgångspunkten i regel att det normala och önskvärda är att människor arbetar heltid, och att deltidsarbete innebär lägre inkomster. Denna utgångspunkt är också den vanliga när svenska forskare och myndigheter analyserar deltidsarbetet och dess konsekvenser för människors pensioner. Men alternativet till deltidsarbete är inte alltid heltidsarbete, utan ibland snarare inget arbete alls", skriver ISF.

Det här har historiska rötter. Sedan 1970-talet har deltidsarbetet uppmuntrats som ett sätt att få ut fler kvinnor i arbetslivet och att underlätta för kvinnor som tidigare arbetat att komma tillbaka i arbete efter att de fått barn.

Det perspektivet är fortfarande viktigt i flera andra länder och i internationella policydiskussioner. För vissa andra grupper som arbetar deltid är heltidsarbete förmodligen inget möjligt eller önskvärt alternativ.

Man bör också ha i minnet att kvinnor får lägre pension per månad än män. Men att direkt relatera detta till att de får mindre för de avgifter de genom arbete genererat, behöver inte vara den hela sanningen. Detta eftersom kvinnor mottar pension under en längre tid än män, eftersom deras livslängd generellt överstiger männens.

"Grundskyddet och andra omfördelande egenskaper i pensionssystemet, tillsammans med skillnader i livslängd, innebär att kvoten mellan utbetalningar och inbetalningar är högre för kvinnor än för män, det vill säga kvinnor får ut mer i pension för de pengar som de betalar in till pensionssystemet", konstaterar ISF.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907