NYHETSARKIVET
7 maj 2024 15:21
Tuffare regler sänker brittiska rådgivargiganten S:t James Place
I juli 2023 införde Storbritannien nya regler för finansrådgivare som ställer högre krav på att finans- och försäkringsrådgivare ska större hänsyn till vad rådgivarnas kunder betalar för via sina avgifter under regelverket ”Consumer Duty”. De nya reglerna har gjort att motsvarigheten till Finansinspektionen, Financial Conduct Authority, FCA, har satt marknaden under lupp.

Som vi berättat tidigare har rådgivarjätten redan reserverat stora belopp, 426 miljoner pund, för att kunna ersätta kunder som under senare år inte fått den rådgivning som de betalat för.

Detta genom att frivilligt kontrollera sina anslutna rådgivares besökslistor. S:t James Place, som sysselsätter var åttonde finansrådgivare av landets totalt 38 000, har lovat myndigheten att ersätta kunder för rådgivning de inte fått. Detta om bolagets granskning visar att rådgivarna inte knackat på hos kunderna som de lovat.

Det här har fått Londonbörsen att sänka aktien som fallit som en sten på sistone och riskerar att nu drabbas av skammen att trilla ur börsens FTSE 100-index, vilket är en riktig nesa.

Och det har även slagit hårt mot intäkterna. I första kvartalet fick 2024 man "bara" in 700 miljoner pund i nettoinflöde, vilket var lägre än estimaten från analytikerna. Det kan jämföras med fjolårets två miljarder pund i samma kvartal.

Den stora frågan är nu hur man ska kunna rädda sin fortsatta existens i ett klimat där det inte längre räcker att hårdsälja och ta ut höga avgifter ifrån kunderna.

Enligt Financial Times, som skriver om bolaget i dagens utgåva, kan snittintäkten per kund uppgå till 2,2 procent av kundernas kapital. Det är här det nya regelverket ”Consumer Duty” kommer in och där myndigheten vill veta att kunderna får valuta för det de betalar dyrt för.

S:t James Place:s nytillträdde vd Mark FitzPatrick säger till FT att det innevarande året kommer att innebära en rejäl omstöpning av bolagets affärsmodell, men ser ändå stora möjligheter att sälja finansiell rådgivning till kunderna. Enligt honom gör de nya pensionsreglerna och den åldrande befolkningen att behovet ökar, något som han ser som en "huge opportunity".

En aktieanalytiker på Numis, David McCann, säger dock till tidningen att vad som blivit alltmer ifrågasatt, särskilt för S:t James Place under det senaste året, är hur mycket av varje kunds tillgångar som finansföretagen kan ta ut och leverera till sina aktieägare i framtiden.

Trots att klimatet i Storbritannien inte varit nådigt mot S:t James Place så tycker flera av bolagets konkurrenter att de kommit för billigt undan Finansinspektionen FCA:s tuffare attityd. De undrar varför andra företag pressas mer än jätten.

Storbritanniens finansmyndigheter och lagstiftare såg Brexit som ett bra sätt att kunna skärpa regelverken mot finansindustrins värstingar. Detta utan att invänta de många gånger sega processer som det tar att nå överenskommelser om nya direktiv och lagar inom EU. Och Storbritannien har utmärkt sig för att slå till hårdare och snabbare än vad som gäller för många andra europeiska jurisdiktioner.

Men vindarna blåser även här i Sverige, möjligen från andra håll för finansmarknadens aktörer. S:t James Place skulle kunna jämföras med de stora förmedlarna i Sverige, tänk Max Matthiessen, och även de utsätts för press, även om den här inte i första hand kommer ifrån till exempel Finansinspektionen.

Här kan dock nämnas att fondindustrin står inför en enorm omvandling när det gäller de upphandlingar som nu görs av fonder till premiepensionen genom Fondtorgsnämnden. Ett antal fondförvaltare kommer att få lämna ifrån sig hundratals miljoner i kapital till upphandlade och billigare alternativ, vilket minskar intjäningen för dem som straffas ut.

Till det kommer att avtalsparterna pressar på och försöker få bolag utan kollektivavtal att inlemmas i de kollektivavtalade och upphandlade pensionsprodukterna. Det gör att intjäningen från privata tjänstepensionsplaner kan komma att sättas under press eller helt utebli.

För även om Tesla styvnackat håller emot än så länge, har Klarna vikt ned sig för avtalsparterna och har fått fler efterföljare när företag väljer att sluta kollektivavtal och implementera parternas pensionsavtal.

I faggorna ligger även EU-initiativet RIS, Retail Investment Strategy, som ska leda till regler som ska jämna ut förhållandet mellan säljare och köpare av finansiella produkter och öka transparensen i ersättningar till aktörerna.

Till detta kan läggas konsumenternas beteende där det sedan många år är ett självklart val för många att investera i passivt förvaltade indexfonder, snarare än dyrare fonder med aktiv förvaltning. Så även om sparkapitalet växer så kommer det bli svårare att få så bra betalt som man tidigare fått i fond- och finansbranschen.

Och där kan brittiska S:t James Place kanske kan ses som en early warning på vart marknaderna är på väg…
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907