Regeringen har sedan 2020 infört mer detaljstyrning av Pensionsmyndighetens verksamhet genom sina årliga regleringsbrev och instruktioner. Under samma period har Pensionsmyndigheten i sin interna styrning gått motsatt väg genom att avveckla sin detaljstyrning och införa ett mer agilt arbetssätt med större frihet för avdelningarna att bestämma själva.
Denna motsättning beskrivs i en ny kartläggning från Inspektionen för socialförsäkring (ISF), som studerat regeringens styrning och myndighetens interna styrning under perioden 2010-2022.
Pensionsmyndigheten startade sin verksamhet 2010 och en övergripande slutsats i rapporten är att regeringens styrning varit likartad under perioden. En väsentlig skillnad är dock att regeringens detaljstyrning ökat sedan 2020. Det står i kontrast till hur myndigheten själv vill styra sin verksamhet.
2019 avskaffade Pensionsmyndigheten de styrkort som angav specifika och detaljerade mål för verksamheten. De mål och återrapporteringskrav som regeringen infört sedan 2020 i regleringsbrev och instruktioner motsvarar de detaljerade mål som myndigheten alltså själva tagit bort i sin interna styrning. Pensionsmyndigheten har alltså gått från projektstyrning till ett mer agilt arbetssätt.
"Viktiga delar av myndighetens styrning har decentraliserats från centrala funktioner till de olika avdelningarna. GD fattar inte längre beslut om olika projekt. Styrningen sker istället genom myndighetsgemensamma normer och övergripande prioriteringar. Avdelningarna har fått ökat handlingsutrymme och frihet att bestämma själva. Myndigheten har börjat styra med fokus på styrning", skriver ISF i rapporten.
Riktlinjer anger hur avdelningarna ska utforma sin styrning. Sedan har det inrättats riskfunktioner som kontrollerar att avdelningarna lever upp till dessa riktlinjer. Under 2022 infördes en ny kvalitetsriktlinje. Den tillkom huvudsakligen efter den hårda kritiken mot de långa handläggningstiderna för bostadstillägg.
ISF konstaterar att det har uppstått spänningar i myndigheten mellan den gamla projektstyrningen och det nya agila arbetssättet. Återstår att se vad regeringen vill göra åt saken i kommande regleringsbrev...
/ Ola Hellblom