NYHETSARKIVET
20 maj 2024 16:40
Rekordhög medelålder bland förstagångsföräldrar
Barnafödandet har i förhållande till Sveriges befolkning aldrig varit lägre – och samtidigt blir nyblivna föräldrar allt äldre. Medelåldern för förstagångsföräldrar var förra året den högsta som någonsin uppmätts, visar ny statistik från SCB.

Antalet nyfödda barn i fjol var det lägsta på 20 år – och antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige.

– Trenden med minskat barnafödande har fortsatt nedåt under första kvartalet 2024. Och nu kan vi även se att nyblivna föräldrar fortsätter att bli allt äldre, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

SCB har statistik om förstagångsföräldrars medelålder som sträcker sig tillbaka till år 2000 och statistiken visar att medelåldern bland förstagångsföräldrar har aldrig varit högre än 2023.

Den var 30,4 år för mödrar och 32,4 år för fäder. Det kan jämföras med år 2000. Då var den 28,2 år för mödrar och 30,7 år för fäder. Medelåldern bland förstagångsmödrar var allra högst i Lidingö kommun, där den var 32,7 år, följt av Stockholm och Danderyd där den var 32,6 år.

Lägst medelålder för förstagångsmödrar förra året var det i Bromölla (26,9 år), Sävsjö (27,0) och Flen (27,0).

SCB:s siffror visar därmed på två problem för pensionssystemet. Det första, att barnafödandet minskar dramatiskt, skapar problem att hålla befolkningen konstant. Det är ju barnen med deras framtida arbeten som ska betala föräldrarnas pensioner, genom att lösa in deras intjänade pensionsrätter.

Minskar befolkningen totalt, samtidigt som äldre lever längre, ändras balansen mellan dem som är i arbetskraften och de som lever på pension och inte längre jobbar. Det bidrar till att sätta pensionssystemet under press, även om vi förvisso har systemets buffertfonder att palla pengar ifrån.

Ett annat problem, som nu blir tydligt. är att de allt äldre föräldrarna vid första barnets födelse gör att det blir svårt att hinna med att få många barn. De som föds och ska arbeta får då en tyngre börda att bära för att försörja sina föräldrar.

Det kan motverkas av att föräldrarna jobbar längre och blir jobbonärer, men det kommer att krävas att gapet fylls med invandrare som kan fylla i gapet, något som historiskt bidragit till att Sverige inte hamnat i ett Japanscenario med en krympande och åldrande befolkning.

Men för den sittande regeringen är inriktningen att invandringen ska minska och bara de som kommer till Sverige och uppbär hyggligt höga löner ska få stanna. På lång sikt kan detta bli problematiskt på riktigt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907