NYHETSARKIVET
22 maj 2024 15:11
Umeå har det mest jämställda uttaget av föräldraledighet
Det är stora skillnader mellan svenska kommuner när det gäller uttag av betald och obetald föräldraledighet. I den mest jämställda kommunen Umeå, var mammor i genomsnitt föräldralediga tre gånger längre än papporna. I den minst jämställda kommunen Älvdalen var mammor föräldralediga sju gånger längre än papporna.

Det är Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som har studerat föräldraledigheten i olika delar av landet under barnens två första år. Studien omfattar perioden 2014-2017. Gemensamt för alla kommuner är att den totala föräldraledigheten tas ut på ett mindre jämställt sätt än föräldrapenningen.

Mest jämställt uttag av föräldrapenning hade Umeå, Solna, Stockholm, Lund och Uppsala. Minst jämställda uttag var det i kommunerna Eda och Älvdalen. ISF har också studerat den obetalda föräldraledigheten. I genomsnitt var föräldrapar lediga i 470 dagar de två första åren. Av detta var den obetalda ledigheten 142 dagar.

Men det skiljer mycket på kommunnivå. I Arjeplog var den obetalda föräldraledigheten 181 dagar och i Högsby kommun bara 86 dagar. I genomsnitt för hela landet var mammor obetalt föräldralediga i 117 dagar och totalt föräldralediga i 378 dagar. För papporna var motsvarande tal 25 dagar obetald ledighet och totalt 99 dagar föräldraledig. Så mammorna är fortsatt föräldralediga 3,5 gånger längre än papporna i snitt.

Det är en viktig orsak till att en majoritet av kvinnorna får lägre pension än män, att lägga till några av de övriga; lägre snittlön och sämre möjligheter att göra lönekarriär under föräldraledigheten.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907