Sverige hade tidigare ingen fast pensionsålder, även om 65 år var en norm. Men med införandet av en riktålder från 2023 på 66 år, fick Sverige ett fast riktmärke för pension.
Sedan tidigare har riksdagen beslutat att riktåldern för perioden 2026-2029 höjs till 67 år och idag har regeringen klubbat en förordning som slår fast att riktåldern från 2030 blir 68 år.
Detta är ett stort beslut, då det påverkar så många människor. Men det är inget som regeringen håller presskonferens om eller skickar ut pressmeddelande om. Det förbigås i tystnad, eftersom det är ett beslut som inte vinner några röster.
Riktåldern bestämmer när svenskar kan börja ta ut allmän pension och när de kan få garantipension, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg. Fram till år 2026 är riktåldern alltså 66 år, vilket innebär att allmän pension tidigast kan tas ut tre år innan riktåldern, det vill säga från 63 års ålder.
Och man måste ha uppnått sin riktålder för att kunna få garantipension, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg.
2026 höjs alltså riktåldern till 67 år och då följer åldersgränserna i pensionssystemet med. Dagens beslut innebär att riktåldern höjs igen redan 2030 till 68 år. Det gäller då de som är födda mellan 1967 och 1969.
Riktålder infördes för att pensionssystemet skulle klara att finansiera en allt högre medellivslängd. Men under senare år har utvecklingen i medellivslängd stagnerat, bland annat på grund av covid-pandemin som medförde en överdödlighet i befolkningen.
Men regeringen väljer att följa den tidigare prognosen för utvecklingen av medellivslängden. Den prognosen säger att riktåldern kommer att höjas till 69 år för de som är födda 1981-1983 och de som är födda 1997 eller senare kommer att få en riktålder på 70 år. Då blir tidigare statsminister Fredrik Reinfeldts varning om att vi måste jobba tills vi blir 70 år verklighet.
En annan förändring som kommer att ske från 2030 är att den nuvarande gränsen för att ta ut allmän pension höjs.
Nu kan det tidigast ske tre år före riktåldern, men det ska höjas till fyra år före riktåldern. Det betyder att allmän pension kan tas ut från 64 år från 2026 och att det även gäller från 2030.
Riktåldern ska fastställas årligen och minst sex år innan den aktuella riktåldern tillämpas. Därför måste regeringen fatta beslut nu för att en höjning av riktåldern ska kunna ske 2030. Förordningen om riktålder ska träda i kraft 1 juli.
Riktåldern kan höjas med högst ett år i taget, men bara om den inte har ändrats under de tre föregående åren.
Dagens regeringsbeslut ska klubbas av riksdagen, men tidigare beslut om riktåldern har varit en transportsträcka i riksdagen, så det lär inte bli mycket debatt denna gång heller.
/ Ola Hellblom