NYHETSARKIVET
14 jun 2024 17:43
Fler kvinnor i styrelser men inte fler sedan förra året
Andra AP-fondens nyligen offentliggjorda kvinnoindex visar att andelen kvinnor i styrelser har ökat men att jämställdhet, vilket räknas som 40- till 60 procent kvinnor i en styrelse, är fortfarande långt bort. EU direktiv och svenska målsättningar fokuserar på att försöka nå 40 procent av "det minst företrädda könet" i sin styrelse.

Mindre än hälften av bolagen, 41 procent, lever upp till denna nivå, vilket är en minskning från 2023 då 43 procent av bolagen hade jämställda styrelser. Antalet kvinnliga styrelseordföranden har minskat till 32 (34), vilket motsvarar 9 procent av de 356 undersökta bolagen. Även antalet kvinnor som är VD minskar, till 42 (45) och andelen bolag med kvinnlig VD uppgår därmed till 11,8 procent.

Andra AP-fondens undersökning visar, i likhet med tidigare år, att bolag med valberedningar har en högre andel kvinnor i styrelsen än de bolag som saknar valberedning. I de breda kategorierna – befolkning och examensbevis – är skillnaderna mellan kvinnor och män mycket små.

Andelen kvinnor som tar examen i de utvalda ämnena ligger på 48,3 procent, vilket nästan motsvarar andelen kvinnor i befolkningen (49,7 procent). Andelen kvinnor i chefspositioner inom det privata näringslivet är dock betydligt lägre än den utbildade rekryteringsbasen, 32,3 procent. Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper är, med 28,8 procent, ytterligare något lägre. På börsbolagens VD-positioner är endast 11,8 procent kvinnor och bara nio procent av ordförandena i svenska börsbolag är kvinnor.

Undersökningen visar, liksom föregående år, på ett samband mellan en högre andel kvinnliga styrelseledamöter och fler kvinnor i ledningen. Studien omfattar 356 företag noterade på Stockholmsbörsen, både primär- och sekundärnoterade bolag.

För att sätta detta i perspektiv på en internationell nivå så är 8,2 procent av Vd:ar från S&P 500 i USA kvinnor. Sverige som är så jämställt är alltså på samma nivå som USA. I FN:s rapport om jämställdhet till 2030 visas att om vi fortsätter som idag kommer det att ta 140 år innan det finns lika många kvinnliga chefer som män och 111 år till jämställda antal Vd:ar. Prognosen är baserad på att antalet kvinnliga Vd:ar i S&P Global Board Market Index stigit från 5 procent 2021 till 5,4 procent 2022.

Av intresse kan även vara att rapporten visar att företag med kvinnliga verkställande direktörer eller finanschefer inom två år visade en ökning på 20 procent i aktiepriset, vilket förstås kan ha andra orsaker än just CEO:n eller CFO:n men är intressant hursomhelst.

I Sverige har liknande studier sagts omöjliga att genomföra, eftersom underlaget med kvinnliga vd:ar är för litet för en jämförelse.

Detta eftersom kvinnor ofta är vd:ar inom mindre bolag eller familjeägda företag som ofta prioriterar annorlunda än enbart vinst. I Storbritannien är siffran liknande; USA och Sverige där 8 procent av företag på FTSE 100-listan hade en kvinnlig CEO.

Om kvinnor nu lyckas sitta i styrelser i ett av bolagen på listan över FTSE 100 i Storbritannien, då är det i 91 procent av fallen i roller utan aktiv påverkan (non-executive directors). De kvinnor som faktiskt är högre chefer inom FTSE 100 bolag äger färre än 1 procent av aktierna sammanlagt (siffror från When She’s in the Room av Edwina Dunn).

Så som Andra AP-fonden och FN insett, kommer det ta lång tid innan vi når de hägrande 40 procenten av kvinnor i toppen, som man har som målsättning.

/ Sanna Sjögren

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907