NYHETSARKIVET
18 jun 2024 17:30
Nu synar FI förmedlarnas intäkter I sömmarna – allt ska med
Den enkätundersökning som FI nu gör innebär att man tar sig in i förmedlarbranschens allra minsta skrymslen vad gäller provisioner, kickbacks, utdelningar och ersättningar mottagna för värdepappersförvaltning, allt ska med.

Enligt uppgifter från dem som brottats med FI:s Excel-formulär på sistone är det ingen liten uppgift att gå igenom tre års verksamhet, 2021, 2022 och 2023 och specificera vem som betalt ut ersättningarna, vem som fått dem och för vad.

Så om en rådgivare ger råd om att investera i en depåförsäkring så kommer ett försäkringsbolags ersättning via provision hamna i formuläret. Om det sedan köps in fonder så ska returprovision, kickback, för fonden listas. Vänder rådgivaren sig till ett värdepappersbolag, för att man råder kunden att köpa in till exempel strukturerade produkter, ska ersättning från dessa tas med i den digra matris som FI nu samlar in.

Men det räcker inte med det. FI vill också veta vem som som givit råden och hur mycket företaget eller den anställde fått för besväret med införsäljning och administration av produkten. Allt i kronor och ören.

Man vill även veta hur mycket förmedlarna fått i lön, deklarerad inkomst, och vill då veta vad som varit fast lön och hur stora de rörliga ersättningarna, tänk bonus, varit på individnivå. Är man ägare av aktier i förmedlarbolaget och får aktieutdelning vill FI veta även hur stora dessa varit varje år under de undersökta åren.

Här kan storbolagen som har egna fondbolag, tänk Max Matthiessens Navigera eller Söderberg & Partners fondbolag i Luxemburg, där det snurrar många miljarder. Någonstans delas det ut pengar och FI vill då veta om det är pengar som gått till att ersätta förmedlare bakvägen. Så undersökningen blir definitivt en rejäl strip-tease av förmedlarnas pengaströmmar.

Finansinspektionen, som länge hävdat att provisioner är onda och leder till uppenbara intressekonflikter, har hittills inte lyckts få lagstiftaren med sig på att förbjuda dem. Nu väljer man istället att titta på vad förmedlarna faktiskt gjort för att tjäna sina pengar via provisioner. Har man fått provisioner för en rådgivning vill FI veta vad den rådgivningen gått ut på, hur den dokumenterats och ersatts. Här kan man travestera förre Scaniachefen Leif Östling som undrade vad fan han fick för sina skattepengar. Nu riktas den frågan till finansbranschens "beskattning" av kunderna.

I drömläget blir då hela resultaträkningen helt transparent och patiensen går ut. För att lyckas med det krävs att man under åren varit extremt noggrann med vem som fått rådgivning, från vem och till vem som pengarna gått. Så det blir inte bara en spotlight i företagens inre utan en lönekartläggning. DEt lär finnas en hel del förmedlare som har problem med att få ut den patiensen.

Men, FI är noga med att kartläggningen och förmedlarnas svar inte ska vara något som kan leda till sanktioner.

Klä bara av er allt så vi ser hur ni tjänar era pengar, när ni inte har några fickor att stoppa dem i. Hur de uppgifter man får fram kommer att användas i framtiden är ingenting man går in på just nu. Det ska analyseras vidare i höst, enligt FI.

Även om det inte finns någon direkt koppling till hur den brittiska myndigheten Financial Conduct Authority, FCA, hanterar de här frågorna så är det tydligt att myndighetspress få stora konsekvenser.

Storförmedlaren i U.K. S:t James Place med 850 000 kunder fick FCA på sig, som ville veta vilken rådgivning de enskilda kunderna faktiskt fått för de avgifter de betalat. Det tog skruv. S:t James Place, ett av de 100 största bolagen på Londonbörsen, utlovade omedelbart en utredning och lovade återbetalning av avgifter som tagits ut när kunder inte fått några råd utan bara betalat.

Till det förbereds en enorm grupptalan mot bolaget från en större advokatbyrå, KP Law, som ska hjälpa kunderna att få tillbaka pengar, självklart mot en rundlig ersättning för advokaterna.

Börskursen för S:t James Place har backat med 51 procent under det senaste året och 3 miljarder pund i förvaltat kapital har flyttat ut, efter det att mis-selling skandalen briserade enligt The Telegraph. En ny avgiftsstruktur ska lanseras i juli 2025, har SJP meddelat. Återstår att se som det hjälper...
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907