Den samlade pensionsskulden för kommuner och regioner uppgick vid utgången av 2023 till 543 miljarder kronor. Det motsvarar 51 500 kronor per invånare och var en ökning med 3 900 kronor per invånare jämfört med föregående årsskifte. Det framgår av Skandias årliga rapport kring pensionsskulden i kommuner och regioner.
För förra året ser vi tydligt inflationschocken i kommunernas och regionernas pensionsskulder. Kommuner och regioner får betala dyrt för sitt pensionsåtagande, sammantaget var den finansiella kostnaden för pensionsskulden närmare 10 procent. En kostnad som inte kan betalas utan ökar på pensionsskulden och skjuts på framtiden, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia.
Huvuddelen av pensionsskulden är dold, då den ligger utanför balansräkningen i så kallad ansvarsförbindelse. Tittar man på årsredovisningar från kommuner och regioner var den samlade pensionsskulden i balansräkningen 251 miljarder.
Sedan tillkommer ansvarsförbindelser på totalt 292 miljarder, varav huvuddelen finns hos regionerna. Huvuddelen av kommunerna har valt att försäkra den förmånsbestämda ålderspensionen och bygger därmed inte upp någon ny pensionsskuld.
Det som gör det extra svårt för många kommuner och regioner att klara av sina framtida pensionsförpliktelser är en urholkning av skattekraften när deras befolkningsunderlag minskar samtidigt som kostnaden stiger med en åldrande befolkning.
- Vi kan notera att nästan varannan kommun haft en negativ befolkningsutveckling de senaste 40 åren. Det innebär att många kommuner har en ökande andel äldre och färre i arbetsför ålder. Det gör utmaningen kring pensionsskulden än större, säger Greger Gustafson.
De kommuner som har den största pensionsskulden i balansräkningen per invånare är Jämtlands och Västerbottens län, där Bräcke kommun toppar på 37 500 kr per invånare. Lägst pensionsskuld i balansräkningen har kommunerna i Skåne län. I Sjöbo kommun i Skåne är den bara på 461 kronor per invånare.
Skandia uppdaterar rapporten varje år och de som har det svårast att klara pensionsskulden är utflyttningskommunerna där gamla blir kvar och kräver vård och omsorg medan skattekraften minskar när unga lämnar hembygden.
För storstäder är det små problem att hantera via skatten men för de fattigaste kommunerna blir det som att lugga en flintskallig. Att Skandia lägger tid på de här uträkningarna handlar förstås om att man kan erbjuda kommuner och regioner att försäkra bort skulden via försäkring i bolaget, något som kan vara svårt för kommunder och regioner med avfolkningsproblem och där inflationsuppräkningarna blivit dyra på senare år.
/ Ola Hellblom