Danmark beslutade redan 2008 att införa en riktålder, så att pensionsåldern ska följa utvecklingen i medellivslängden. Detta beslut togs i det så kallade välfärdsavtalet. Men nu säger den socialdemokratiska statsministern, Mette Frederiksen, att avtalet ska omförhandlas, så att pensionsåldern maximalt kan bli 70 år.
- Den automatik som pensionsåldern nu stiger med, tror vi inte längre på. Vi kan inte fortsätta med att säga åt folk att de ska arbeta ett år längre. Därför vill vi omförhandla avtalet, säger Mette Fredriksen.
Enligt det nuvarande avtalet ska Folketinget vart femte år besluta om pensionsåldern ska höjas 15 år framåt i tiden. Underlaget för detta beslut är prognosen för hur medellivslängden utvecklas, det vill säga samma metod som Sverige infört, genom den så kallade riktåldern. Eftersom Danmark införde sin riktålder tidigare, så är pensionsåldern högre än i Sverige.
För dem som är födda 1955-1962 är pensionsåldern 67 år, för de födda 1963-1966 är pensionsåldern 68 år och är man född efter 1967 är pensionsåldern 69 år.
Nästa år, 2025, ska Folketinget besluta om att höja pensionsåldern ytterligare till 70 år från 2040. Det är dock sista gången som socialdemokraterna kommer rösta för en höjning, enligt statsminister Mette Frederiksen.
Hennes utspel har kastat en bomb under det danska pensionssystemet och kritiken haglar från näringslivet och ekonomer som tycker att det är djupt oansvarigt. Facket applåderar dock utspelet och säger att de nu kan känna igen socialdemokraterna igen.
Socialdemokraternas allianspartier i regeringen Venstre och Moderaterna har inte tagit ställning till en omförhandling, som även skulle omfatta Radikale Venstre och Dansk Folkeparti. Radikale Venstre är kritiska och tycker att utspelet är olyckligt.
Mette Fredriksen tog initiativ till att införa den så kallade Arne-pensionen, som är ett avsteg från riktåldern. De som har haft slitsamma jobb och har arbetat i minst 40 år kan pensionera sig tidigare än den fastlagda pensionsåldern. Men det har ännu inte blivit någon rusning i att utnyttja denna möjlighet bland danskar.
/ Ola Hellblom