I månadsskiftet augusti september, alltså om bara två veckor, ska Fondtorgsnämnden skicka ut anbudsunderlag till de fondbolag som vill vara med och konkurrera om att få en plats på det upphandlade fondtorget som gäller aktivt förvaltade svenska aktiefonder och, i en separat upphandling, svenska indexfonder.
Totalt finns det idag 34 fonder på fondtorget i de två kategorierna, 23 aktiva med ett kapital på 88 miljarder kr och 11 indexfonder som tillsammans förvaltar omkring 55 miljarder kr. Men hur många som myndigheten kommer att vilja ha är det ingen som vet, än.
- Vi kommer inte att säga hur många fonder i respektive kategori vi kommer att behöva. Det meddelar vi först i samband med att upphandlingsunderlagen skickas ut, säger Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden till Pensionsnyheterna och tillägger att det nu handlar om SM i kapitalförvaltning.
Att det kommer att bli några av de befintliga fondbolagens fonder som inte kommer att finna nåd inför nämndens granskning och utvärdering är en inte särskilt vågad gissning. En annan är att man torde hamna på 10-12 aktiva Sverigefonder, att döma av vilka volymer som man handlade upp bland Europafonderna senast.
Erik Fransson påpekar att det kan finnas fondbolag som har andra tankar kring hur de vill agera strategiskt, som avgör om de vill vara med i upphandlingen.
- Det kan vara fonder som är hårt nischade och har tankar på att kunna erbjuda sina fonder via andra kanaler och som kan tänkas vilja ta ut högre avgifter och därmed inte vill lämna anbud. Men jag hoppas förstås att många ska lämna in anbud, säger han.
Nu är upphandlingen vinna eller försvinna. Det kapital som finns i fonder som missar finalen kommer att få det kapital man samlat ihop på torget flyttat till fonder med liknande strategier. I sista hand går flytten till ickevalet i Sjunde AP-fonden.
De som klarar att passera nålsögat och kommer med, kommer även att tilldelas en symbol i form av en sköld, som på Pensionsmyndighetens hemsida intygar att fonden i fråga blivit utvald. Detta som en konsumentupplysning till spararna, men det är minst sagt troligt att skölden kommer att utnyttjas i marknadsföringssyfte av de fondbolag som fått med fonder på torget.
Hittills är det bara sex sköldar utdelade men i takt med att fler kategorier blir klar kan det handla om ett hundratal.
För stora aktörer, tänk bankerna, kan det här innebära en del nagelbitning under hösten. En bank med stor kundbas vill naturligtvis att kunna erbjuda alla produkter som kunderna har möjlighet att välja. Och om bankens egna Sverigefonder inte är valbara kan man tvingas att rekommendera konkurrenters produkter.
Till saken hör att utvalda fonder som motsvarar Fondtorgsnämndens förväntningar kommer att kunna räkna med nya PPM-pengar att förvalta under många år framöver. Erfarenheten av tidigare upphandlingar som genomförts på tjänstepensionsmarknaden visar att en missad finalplats kan trigga stora flyttflöden.
Det är något som Skandia Liv lider av efter det att Nordea lyckades erövra en plats i Collectums senaste upphandling medan Skandia Liv hamnade utanför. Det lär framgå av Svensk Försäkrings kommande kvartalssiffror hur mycket kapital som flödat över till Nordea efter Skandias upphandlingsmiss. Generalordern till Nordeas säljare verkar vara "flytta allt som går. Om det blir problem med felaktig rådgivning, så tar vi sen"...