NYHETSARKIVET
16 aug 2024 16:24
Mer än hälften av svenskarna vill ha kortare arbetsvecka - om det inte blir för dyrt
En undersökning som undersökmimgsföretaget Novus gjort för SPP, visar att många ställer sig positiva till en fyra dagars arbetsvecka, men färre är för den lönesänkning det skulle innebära.

En ofta glömd del av debatten om förkortad arbetstid är vilken påverkan det skulle ha på pensionerna. I en kommentar till undersökningen belyser SPP att höginkomsttagare skulle förlora mest pension på grund av detta, till störst del eftersom en procentdel av en högre inkomst är mer än samma eller liknande procentdel på en lägre inkomst.

Undersökningen visar att 56 procent är positiva till ett införande av en fyra dagars arbetsvecka, och fler kvinnor än män gillar förslaget, 63 jämfört med 49 procent.

Majoriteten håller med om att de tror en kortare arbetsvecka skulle leda till en bättre folkhälsa, men överlag vill ingen se sin lön sjunka mer än mellan 6 -10 procent för att uppnå den bättre hälsan.

SPP:s uträkningar visar vad en förkortning till fyra dagars arbetsvecka, från 40 timmar till 35 timmars arbetsvecka, innebär att pensionerna blir 12,5 procent i lägre, om ingen fyller i.

En civilingenjör med 61 000 kronor i månadslön som arbetat i 20 år, får 15 procent lägre pension, motsvarande 5 700 kr/månad, om lönen minskas med 12,5 procent, när det återstår 20 år av arbetslivet.

"Höginkomsttagare, med löner över 47 525 kronor, tappar mer i pension än medel- och låginkomsttagare. Det beror bland annat på att de har avsättningar till tjänstepension som motsvarar 30 procent av lönen över brytpunkten", säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP i ett pressmeddelande idag.

En medelinkomsttagare, till exempel en grundskollärare tappar omkring fyra procent, motsvarande drygt en tusenlapp, vid arbetstidsförkortning och lägre lön.

Låginkomsttagare tappar mindre, två procent i lägre pension, eftersom fler förmodas få prisindexerat bostadstillägg, vilket kompenserar för den lägre allmänna pensionen.

"En generell arbetstidsförkortning leder till att flera behöver försörjas av färre arbetade timmar, vilket sätter press på pensionssystemets uthållighet och kommer medföra att fler kommer att behöva avsätta mer pengar i privat pensionssparande", säger Shoka Åhrman, vilket är försäkringsbolagens traditionella medicin för att kompensera för dåligt pensionsutfall. Ett annat är förstås att ett lugnare tempo i arbetslivet skulle kunna göra att fler förmår jobba något eller några år extra, vilket bidrar till att höja pensionen.
Över lag är det få som vill sätta sig in i sin pension, och sätta av till den. Därför skulle en förkortad arbetsvecka behöva förstås grundligt, innan det införs för att inte leda till en kalldusch fyrtio år senare. Varför inte ett körkort för pensionsplanering där man kan visa att man förstått reglerna, innan man väljer att gå ned i arbetstid?

/ Sanna Sjögren
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907