Regeringen, eller i alla fall migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), föreföll nöjd häromveckan över att tusentals personer valt att lämna Sverige, något som regeringen jobbat aktivt med, inspirerad av skrivningarna i Tidö-avtalet.
Om man antar att de som lämnat Sverige endast bestod av människor som ligger landet till last och som därmed inte bidrar till folkhushållet och betalar skatt och pensionsavgifter så hade det möjligen varit mindre problematiskt. Frågan är bara om det är rätt slutsats att dra.
En stor del av personalen i hemtjänsten, busschaufförer och undersköterskor i vården har traditionellt varit nyanlända invandrare och frågan är om det kommer att gå att hitta arbetslösa svenskar, födda i Sverige, som kommer att ta de platser dom utvandrare lämnar.
Det här bör leda till att det blir svårare att finansiera den växande pensionärsgruppen som ju får sina pensioner direkt ifrån inbetalade pensionsavgifter från dem som jobbar. Pensionärerna har ju en pensionsfordran på den arbetande delen av befolkningen och om den gruppen minskar, blir det på sikt risk för att pensionsuppräkningarna uteblir och bromsen slår till. Och då blir det liv på pensionärsorganisationerna, tror Pensionsnyheterna.
I Svenska Dagbladet i dag skriver ledarskribenten John Norell att den metod som nu utreds för att jacka upp pensionerna, alltså genom en höjning av avgiften från 17,21 procent av lönen till 18,5 procent, skulle innebära en gigantisk överföring av kapital från landets unga.
Han ställer sig frågan hur socialdemokraternas ungdomsorganisation SSU, kan ställa sig bakom ett sånt förslag.
"En höjning riskerar att skapa en massiv förmögenhetsöverföring från dagens unga till äldre generationer. Detta är inte bara en fråga om pengar, utan om orättvisa och att förslaget bryter de kontrakt mellan generationer som vårt pensionssystem bygger på. Unga borde vara rasande", skriver han.
Han har summerat värdet av överföringen från unga till gamla vid en avgiftshöjning och indexering och landar på en siffra på 720 miljarder kr, vilket skulle höja utgående pensioner med 6,6 procent.
Han påpekar vidare att dagens pensionärer nu har mer pengar än någonsin och att antalet fattigpensionärer är rekordlågt, vilket Alecta tydligt redovisat i flera återkommande undersökningar.
Dessutom påpekar Norell att en höjning av pensionerna kommer att göra det mindre attraktivt att jobba högre upp i åldrarna om pensionerna räcker ändå, och avslutar så här:
"Som så ofta är det de unga som är förlorarna. De är de stora förlorarna på bostadsmarknaden, de får hantera konsekvenserna av klimatförändringarna och förlorar mest på den låga tillväxten. Flera partier driver på för att höja statsskulden som skickas till framtida generationer. I fråga efter fråga är det de unga som ska göra uppoffringar. Att höja pensionsavgifterna riskerar att allvarligt försämra förutsättningarna för framtida generationer. Unga svenskar bör göra sina röster hörda och kräva generationsrättvisa, när deras ekonomiska framtid försämras för att tillfredsställa dagens pensionärer."