Finansinspektionen publicerar idag riktlinjer om fondnamn som innehåller ESG- eller hållbarhetsrelaterade begrepp. Dokumentet är en översättning av det dokument som man skickade ut i maj och som fondbranschen i unionen tidigare fått ha synpunkter på.
Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att investerare är skyddade mot ogrundade eller överdrivna hållbarhetskrav i fondnamn, och att ge kapitalförvaltare tydliga och mätbara kriterier för att bedöma deras förmåga att använda ESG eller hållbarhetsrelaterade termer i fondnamn. Riktlinjerna tillämpar även uteslutningskriterier för olika termer som används i fondnamn:
"Miljömässiga", "påverkan" och "hållbarhet"-relaterade termer kan till exempel uteslutas. Man ska som fondbolag även vara försiktig med grönpenseln och man använder ord som rymmer omställningsrelaterade begrepp. Det ska omfatta alla begrepp som härleds från grundordet omställning, t.ex. ställa om, och de begrepp som härrör från förbättra, framsteg, utveckling, omvandling, nettonoll och så vidare. Dock med undantaget för de regler som gäller för Parisavtalets anpassade benchmarks (PAB).
Myndigheterna i EU, i Sverige Finansinspektionen, ska alltså övervaka att man inte som förvaltare fyller dessa begrepp med luft. Istället ska det finnas ett tröskelvärde där minst 80 procent av de begrepp man använder också uppfylls i de investeringar som fonden gör. Det räcker alltså inte med att kalla sig social eller att verka för omställning om detta inte avspeglas i fondens faktiska investeringar.
Fonder som sedan tidigare har namn som inte uppfyller de nya riktlinjer som ESMA gått ut med får sex månader på sig att göra något åt saken medan nystartade fonder ska klara av att efterleva riktlinjerna två månader efter det att de publicerats på ESMAS webbplats.
Och om man av något skäl skulle snubbla på tröskeln och hamna under 80-procents gränsen ska det inte leda tillutvisning eller straff, utan fonden i fråga ska då kunna återställa ordningen successivtgenom att förändra innehaven.
Vid en kombination av termer, användning av övergångs-, hållbarhets- och effektrelaterade termer samt för fonder som utsett ett index som referensriktmärke anges ytterligare kriterier i riktlinjerna. Riktlinjerna fastställer alltså att för att kunna använda dessa termer bör ett lägsta tröskelvärde på 80 procent av investeringarna användas för att uppfylla miljömässiga, sociala egenskaper eller hållbara investeringsmål. Kort sagt, måla försiktigt med grönfärgen.