NYHETSARKIVET
21 aug 2024 17:13
Hur vanligt är det med löneväxling egentligen?
Det finns inte någon samlad statistik över hur många anställda i landet som utnyttjar möjligheten till löneväxling. Svensk Försäkring har i en ny rapport försökt närma sig en siffra och kommer fram till att det kan handla om mellan 110 000 och 150 000 personer.

Men det är en uppskattning. Sen finns det självklart människor som inte bör löneväxla eftersom de tjänar för lite. Den som inte har en lön som efter löneväxling överstiger 8,07 inkomstbasbelopp där taket för den allmänna pensionen går, bör till exempel oftast låta bli.

Det gäller då 80 procent av befolkningen. Men kvar finns 20 procent, omkring 850 000 anställda som kommer över taket. Men med tillägget att de "efter växling" fortfarande ska ha inkomster över 8,07 inkomstbasbelopp gör att en del, oklart hur många av de 850 000 personerna, faller bort. Och om sparandet blir för högt för att rymmas inom arbetsgivarens avdragsutrymme faller ytterligare ett antal personer bort.

Svensk Försäkring har även tittat på den undersökning och uppskattning som gjorts av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som även kollat saken genom en enkätundersökning.
Den visar att 13-17 procent av de som har inkomster över taket som faktiskt löneväxlar regelbundet. ISF kom även fram till att offentliganställda kvinnor vid samma inkomst som män löneväxlar i större utsträckning än männen.

Sett till hela befolkningen är det vanligare med löneväxling bland män än bland kvinnor, en effekt av att män i genomsnitt har högre löner.

Det genomsnittliga lönväxlingsbeloppet är omkring 4 000 kronor per månad, men spridningen är stor. Medianvärdet är 3 000 kronor, skriver Svensk Försäkring i den mycket matnyttiga rapporten för pensionsnördar; Tjänstepension 2024, som publiceras idag.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907