NYHETSARKIVET
6 sep 2024 16:53
Så vill Pensionsmyndigheten att valarkitekturen i PPM-systemet ska fungera
Pensionsmyndigheten har tagit fram ett förslag till föreskrift för hur valarkitekturen i premiepensionssystemet ska utformas och vilket beslutsstöd och vilka verktyg som spararna ska få tillgång till.

Bakgrunden är propositionen Ett bättre premiepensionssystem (2021/22:179) och de lagändringar som genomfördes i juni 2022. En av dessa förändringar innebar att det är förvalsalternativet som ska vara utgångspunkt i valarkitekturen.

Uppdrag gavs åt Pensionsmyndigheten att komma tillbaka med ett förslag som mer detaljerat beskriver hur valarkitekturen ska utformas.

Förslaget innebär att sparare, som väljer att placera i något annat än förvalsalternativet, ska upplysas om att man därmed tar på sig ett större ansvar för "val och underhåll av val".

Staten, alltså Pensionsmyndigheten, ska samtidigt ta på sig ett större ansvar för att ge den som vill välja fonder själv en "valmiljö" som är överblickbar, pålitlig och säker. Målet är att om spararen vill göra egna fondval så ska valarkitektur och beslutsstöd utformas så att man kan göra överlagda val.

Vad är det då för stöd som spararna ska få? Jo, först och främst en kunskapsdel som ska hjälpa spararen att bestämma om man ska välja fonder själv eller stanna i förvalsalternativet.

Kunskapsdelen ska innehålla information om sambandet mellan risknivå och hur valet av risknivå kan påverka den framtida pensionen. Spararen ska också erbjudas möjligheten att göra ett kunskapstest som hjälp i valet mellan förval och egna fonder.

Den som vill välja egna fonder ska få "målgruppsanpassad" information om fonderna där risknivå, förvaltningskostnader samt placerings- och hållbarhetsinriktning ska framgå.

Pensionsmyndigheten pekar på att det finns en risk för att den som en gång valt egna fonder inte ser över sitt val regelbundet och gör förändringar om förutsättningarna ändrats. För att råda bot på det vill myndigheten att spararen ska kunna välja att få en årlig påminnelse om att se över sitt fondval.

Pensionsmyndigheten vill också få i uppdrag att löpande utvärdera valarkitektur och ingående beslutsstöd och verktyg.

Per den sista juli i år hade 5 525 119 premiepensionssparare valt avstå val och därmed hamnat i AP7 Såfa. Det är svårt att tro att andelen soffliggare skulle bli lägre om det här förslaget till föreskrift går igenom.

Det kan man tycka vad man vill om, men det är svårt att hävda något annat än att statens årskullsförvaltning är ett bra förvalsalternativ som säkert ger ett bra utfall för den som inte vill välja. Man kan ändå konstatera att mycket har ändrats sedan det första premiepensionsvalet genomfördes hösten 2000, med målet att minst 50 procent av spararna skulle göra ett aktivt val.

/ Mats Wester
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907