NYHETSARKIVET
9 sep 2024 16:29
Nu stiger blodtrycket hos fondförvaltarna - Sverigefonder upphandlas till PPM
Idag vid lunchtid steg blodtrycket på många av de anställda på fondbolagen i Sverige. I och med att Fondtorgsnämnden nu gör klart att man kommer att sätta en gräns på 10 aktivt förvaltade Sverigefonder och max fem indexfonder i PPM-upphandlingen, kommer det att bli trångt i dörren, även om upphandlingarna görs separata.

Att nöja sig med 10 fonder innebär att det som nu förvaltas av 23 fonder ska delas upp på 10. De aktiva förvaltar tillsammans 96 miljarder kr i dagsläget vilket, rent matematiskt ger knappt tio miljarder per fond. Och då kommer det att bli ett spel där vinnarna tar allt, även det kapital som förlorarna tvingas släppa ifrån sig. Fondtorgsnämnden tilldelar det kapitalet till de fonder som är mest lika vinarnas alternativ.

- Vi har kommit fram till att 10 fonder i den aktiva kategorin och fem för indexfonderna ger en rimlig balans mellan pris, kvalitet, konkurrens och valfrihet för kund. Att ha fler fonder som gör samma sak ger inget mervärde. Det blir ju tydligt om vi tittar på indexfonder där vi satt gränsen vid fem fonder, säger Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden som administrerar upphandlingen.

En av de riktigt stora fonderna på det nuvarande fondtorget, Didner & Gerge Aktiefond har i dagsläget omkring 35 miljarder kr på PPM-torget.

Fondbolaget har nyligen sålts till Carnegie Fonder men enligt uppgifter i DI har man bara fått betalt för fondkapital utanför torget. Resten är ju en lottsedel i fondtombolan.

Didner & Gerges ägare kan få mer betalt av Carnegie om de finner nåd hos nämnden. Om inte går kapitalet till någon av vinnarna, som har en likartad förvaltningsstrategi.

För bolag som redan idag har flera aktiva Sverigefonder kommer det att bli ett tufft pokerparti när man ska välja ut vilka av de fonder som man väljer att gå fram med.

Swedbank/Robur förvaltar ju Folksam LO Sverige, som även är valbar i tjänstepensionerna i Avtalspension SAF-LO. Till det kommer att Swedbank/Robur har egna aktiefonder med sverigeinriktning. Vilken eller vilka ska man då gå fram med?

Och hur skulle det tas emot av bankkunderna och bankkontoren att man kan hamna i situationen att man inte har någon "egen" PPM-fond att sälja på kunder som vill ha råd om placering och vill ha en svensk aktiv aktiefond? Vad svarar man då om man hamnar utanför?

Även Lannebo fonder, som nyligen sålts till Öhman Fonder, har tre av sina fonder i kategorin på torget idag. Till det kommer Öhmans egen Sverige A. Vilka ska man pröva? En, två eller alla?

(Ansökningsavgiften 18 000 kr per fond lär knappast avskräcka, med hänsyn till branschens lönsamhet.)

Sen kommer frågan hur vinnarlistan kommer att se ut bland de tio fonderna och vem eller vilka som tar emot förlorarfondernas pengar. Alla fonder i Sverigekategorin kommer ju att sägas upp i samband med att upphandlingen går igång. Då blir det upp till FTN att bedöma om befintliga fonders pengar ska gå till den fond som är mest "lik", "billigast" eller anses hålla högst kvalitet.

Sen hör det till saken att det inte är bara de fonder som nu valt att vara på PPM-torget som kan ansöka om att få vara med. Det finns ju ett antal fonder som i dag inte finns där, men som kanske vill pröva lyckan nu när det totala kapitalet per fond sväller i och med att man inte bara vinner en plats på torget utan även hela eller delar av konkurrenternas kapital.

Pensionsnyheterna killgissar att det kan bli fråga om att det kommer in 25-30 anbud i kategorin aktiva Sverigefonder.

Vad gäller indexfonderna handlar det nog mest om avgift eftersom de i allt väsentligt gör samma sak.

Anbudsunderlagen ska vara inskickade senast den 31 oktober i år vilket ger Fondtorgsnämnden att ruva på beslutet till någon gång i början av nästa år. And the winners are…


Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907