NYHETSARKIVET
11 sep 2024 16:30
Pensionsmyndigheten recenserar rapport om föräldraledighet och pension
I somras publicerade Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, en rapport om hur föräldrar tänker när det gäller föräldraledighet när barnen växer upp och hur de resonerar kring vilka effekter på pensionen det kan innebära.

I rapporten ”Tänker föräldrar på pensionen när de väljer att vara hemma med barnen?” slår ISF bland annat fast följande när det gäller föräldrarnas resonemang för sina val:

• Runt hälften har inte beaktat sin pension alls, men mammor har gjort det mer än pappor (som generellt tar ut färre dagar och sällan går ned på deltid)

• Mammor som kan mer om pensioner eller finansiella samband har beaktat sin pension i större utsträckning än mammor med mindre kunskaper.

• Mammor som har beaktat sin pension i lägre utsträckning har högre barnrelaterad frånvaro från arbetsmarknaden.

• Hög finansiell förmåga hos mammor hänger samman med en lägre barnrelaterad frånvaro.

ISF har också valt att hålla isär mäns och kvinnors svar och beteenden och förklarar:

"Det är svårt att jämföra mammors och pappors barnrelaterade frånvaro från arbetsmarknaden. Mammor har mycket längre barnrelaterad frånvaro. Medan mammor i vårt urval tar ut lite mer än 300 dagar med föräldrapenning i genomsnitt under barnets första fyra år och oftare arbetar deltid, tar papporna i urvalet ut bara något mer än de tre reserverade månaderna och de arbetar mer sällan deltid.

Att jämföra mammors och pappors uppmärksamhet kring pensionseffekten av längre barnrelaterad frånvaro och deras faktiska frånvaro är därför inte möjligt, eftersom de inte befinner sig i likvärdiga situationer, läser Pensionsnyheterna i rapporten.

Rapporten är baserad på en enkät som ISF har genomfört. Runt hälften av personerna i myndighetens urval har beaktat sin pension i sitt val av sin barnrelaterade frånvaro.

ISF noterar att personer med mindre kunskap om pensioner och finansiella samband har beaktat pensionen i mindre utsträckning när de har valt sin barnrelaterade frånvaro.

Nu har Pensionsmyndigheten haft sommaren på sig att analysera slutsatserna från ISF. Övergripande undrar myndigheten om det över huvud taget är möjligt att komma till några verkligt hårda slutsatser om hur landet ligger, när det handlar om väldigt många individers beslut i frågan. Och även att man ibland har riktat sina enkätfrågor till fel grupper.

"Rapportens fokus är dock hur pensionen har beaktats vid frånvaro från arbetslivet för att vara hemma med barn. Den frågan är enligt Pensionsmyndigheten svår att analysera, eftersom de regler som bestämmer hur föräldraledighet, vård av barn (vab) och deltid påverkar pensionen sammantaget är komplicerade och dessutom skiljer sig kraftigt åt beroende på individens inkomstnivå och tjänstepensionsavtal. Det är därför svårt för individen att överblicka alla konsekvenser som de egna valen kan få för pensionen", skriver Pensionsmyndigheten.

Vidare anser man att de samband som ISF tycker sig se i materialet inte alls behöver hänga ihop på det sätt som rapporten gör gällande.

"Pensionsmyndigheten ser även en risk för selektionseffekter i ISF:s analys, det vill säga att de samband som ISF redovisar mellan föräldrars beaktande av pensionen och finansiella förmåga i förhållande till deras barnrelaterade frånvaro inte är orsakssamband, och att det snarare är andra faktorer som har påverkat den barnrelaterade frånvaron."

Myndigheten tar ett exempel ur rapporten som handlar om hur snart en mamma har kommit tillbaka på i den karriär hon hade innan barnet/barnen föddes och där rapporten då tycker sig se att om det går snabbt, så kan det bero på att mamman i fråga det kan bero på att hen "har ett större intresse för ekonomi och därför en bättre finansiell förmåga".

Det håller Pensionsmyndigheten inte riktigt med om och menar i sitt svar att inte så enkelt, det kan finnas många förklaringar till den effekten:

"Det är även Pensionsmyndighetens bedömning att selektionseffekter sannolikt föreligger, och att de samband som redovisas i rapporten därför inte nödvändigtvis är kausala."

Och den underliggande pensionsrisken från ISF, att den "sedvanliga föräldraledigheten" kan ge problem för pensionen om föräldrar inte har koll, ska inte överdrivas.

"Pensionsmyndigheten vill också framhålla att det är deltid under många år, snarare än "sedvanlig" föräldraledighet, som ger betydande negativ påverkan på pensionen.”

Kort sagt, föräldraledigheter och hur föräldrar resonerar kring dem behöver inte leda till stora effekter på pensionen. Däremot kan långa tider med deltider efter det att föräldrapenningen konsumerats, få negativa effekter på den framtida pensionen, om män och kvinnor inte tänker efter före.

Men att komma till några hårda slutsatser kring hur alla miljontals val som föräldrar gör när de får barn är väldigt svåranalyserad, för att inte säga kaotisk materia. Situationerna är ju olika i snart sagt varje familj och över tid.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907