NYHETSARKIVET
26 sep 2024 15:56
Kristdemokrat vill lagstifta om en mer opartisk disciplinnämnd hos Advokatsamfundet
Kristdemokraten och tidigare polischefen Torsten Elofsson tycker inte att Advokatsamfundets disciplinnämnd har en bra sammansättning och vill istället ha en ny ordning där Advokatsamfundet inte helt själva genom sina medlemmar kontrollerar majoriteten av ledamöterna.

Elofsson skriver nu i en motion att han vill att fler personer som inte kommer från skrået ska ingå i disciplinnämnden eftersom det på senare tid kommit kritik mot disciplinnämnden för att man "inte utövar den tillsyn som förväntas".
Han skriver:

"Under senare tid har det framförts kritik mot Advokatsamfundet och dess disciplinnämnd där kritikerna anser att samfundet inte utövar den tillsyn som förväntas. Vidare anförs att påföljderna för advokater som missköter sitt uppdrag inte medför uteslutning i den utsträckning som kan förväntas och att Advokatsamfundet i grunden är en intresseorganisation som har en tendens att värna sina medlemmar. Kopplat till detta har det även framförts kritik mot påstådda oskäliga advokatarvoden i såväl brottmål som migrationsmål."

(Pensionsnyheterna som följt Allramålet sedan begynnelsen, noterar att bara för hovrättsförhandlingarna yrkade Allra Pension att man haft ombudskostnader på 24 miljoner kr. Den totala summan för samtliga kostnadsyrkanden uppgick, enligt Dagens Juridiks beräkningar, till cirka 46,5 miljoner kronor.)

Motionären påpekar vidare att det påtalats att det även riktats kritik mot advokatkåren när det gäller arvoden.

Han föreslår att Sverige istället ska gå över Öresund och inspireras av hur Danmark hanterar intressekonflikter i advokatskrået.
Han skriver så här i motionen, som Pensionsnyheterna hittat i den årligt återkommande floden i Riksdagen:

"I Sverige är disciplinnämndens ordförande, vice ordförande och sex ledamöter advokater som samtliga väljs av Advokatsamfundets fullmäktige. Därutöver finns tre offentliga representanter som utses av regeringen. Sammansättningen i sig öppnar upp för frågor om opartiskhet då åtta av disciplinnämndens ledamöter är advokater och i den meningen kollegor med dem som efter inkomna klagomål prövas av nämnden."

I Danmark har man en helt annan sammansättning i motsvarigheten Advokatnævnet, som inte bara prövar disciplinärenden utan även arvodesärenden.

Advokatnævnets ordförande och två vice ordförande är domare och utses av ordföranden i Danmarks högsta domstol, Højesteret. Nio ledamöter i Advokatnævnet utses av Danmarks justitieminister och nio ledamöter väljs bland advokater av danska advokatsamfundet. Det här gillar Torsten Elofsson och tycker att det vore bra om advokatkåren inte ensamma får reglera sig själva utan med en överrock från domstolarna.

"Ett införande av en liknande modell i Sverige borde även välkomnas av Advokatsamfundet, vars objektivitet idag ifrågasätts från flera håll. Det ligger i sakens natur att ärenden som rör advokater och klagomål mot dessa bör handläggas av en nämnd som inte står under direkt inflytande av advokaternas eget samfund".

Återstår att se om förslaget fastnar i det stormaskiga nätet i höstens motionsflod och kan leda fram till någon förändring av advokaternas sätt att reglera sig själva.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907