NYHETSARKIVET
26 sep 2024 16:05
AP3 vill att det blir en fond - inte två som tar emot kapitalet vid sammanslagning
Den 17 juni presenterade särskilda utredaren Tord Gransbo sina förslag i promemorian om "Översyn av buffertfonderna". De två huvudförslagen är att AP6 konsolideras med AP6 i Göteborg och att de tre Stockholmsbaserade buffertfonderna konsolideras till två.

Tredje AP-fonden (AP3) är idag den största av de fem buffertfonderna räknat på förvaltat kapital. I sitt remissvar till promemorians förslag stödjer AP3 en konsolidering av Stockholmsfonderna.

Värt att notera är att AP3 är snabba på bollen och lämnar sitt remissvar mer än en månad innan deadline, som är de 31 oktober. Det kan vara ett sätt att sticka ut innan kollegorna i de andra Stockholmsfonderna hunnit enas om sin syn på förslagen.

"AP3 förordar vid beslut om konsolidering att den avvecklade fondens kapital och verksamhet överförs till en av de två kvarvarande Stockholmsbaserade buffertfonderna, för att minimera riskerna och eventuella negativa konsekvenser av en konsolidering. Vi förordar en konsolidering framför det alternativa förslaget om utökat obligatoriskt samarbete, eftersom det inte ger samma effektiviseringsvinster och innebär större risker", skriver AP3:s vd Staffan Hansén i fondens remissvar.

AP3 stödjer promemorians förslag om att regeringen ska besluta om vilken Stockholmsbaserad buffertfond som ska avvecklas. AP3 vill dock att hela kapitalet och verksamheten i den fond som avvecklas ska överlåtas på en av de två fortsättande fonderna och inte delas mellan dem.

AP3 avstyrker också promemorians förslag om att det är regeringen som ska utse en kommitté med en oberoende ordförande för genomförandet av denna konsolidering. AP3 vill istället att det är styrelsen i den övertagande AP-fonden som ansvarar för genomförandet av konsolideringen i samarbete med styrelsen i den fond som avvecklas. Dessutom vill man att överlämnande fonds styrelse ska få uppdrag att bistå.

Det är inte svårt att förstå AP3:s position. Det är den största buffertfonden, som uppnått bäst avkastning av AP-fonderna under de senaste åren. Den är något större än AP4 och de två har tillsammans utvecklat en molnbaserad kapitalförvaltning som ska implementeras under 2025.

Den tredje Stockholmsbaserade buffertfonden, AP1, hamnar vid en jämförelse med AP3 och AP4 i underläge. Den är den minsta av de fyra AP-fonderna och den har inte samma moderna kapitalförvaltningsmodell som de två övriga.

Om regeringen beslutar att följa huvudförslaget om en konsolidering är det därför mest sannolikt att AP1 konsolideras in i någon av de två övriga Stockholmsfonderna. Enligt utredningens förslag ska denna konsolidering vara genomförd till 1 juli 2026.

AP3 skriver att denna tidtabell är möjlig, men att inte alla tillgångar i den avvecklade hinner överföras tills dess.

Det är tydligt att AP 3 ser sin egen fond som den regeringen ska välja som mottagare, om det blir sammanslagning. Om än inte helt explicit, så framhåller man att begreppet "Strukturkapital" är viktigt för framgång och förklarar:

"Över tid är det inte slumpen som avgör avkastningen utan det strukturkapital som fonden byggt upp genom tydliga och disciplinerade investeringsprocesser, tydlig styrning och ansvar samt en strukturerad riskhantering. (...) Historisk avkastning är exempel på ett mått som speglar fondens strukturkapital", skriver AP 3 som totalt sett är den fond som fått det ursprungliga startkapitalet att växa mest sen begynnelsen.

Den mätmetoden nämndes för övrigt av utredare Gransbo, som påpekade att det var ett enkelt sätt att avgöra mått på framgång bland fonderna för att välja vilken som får lämna "tävlingen".

Men det är regeringen som bestämmer och då handlar det om politik, vilket är något helt annat.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907