NYHETSARKIVET
27 sep 2024 17:23
Tjänstepensionens dag – men varför är det inte tio av tio som har tjänstepension?
Idag samlas pensions- och försäkringsbranschen tillsammans med avtalsparter, myndigheter för att fira tjänstepensionens dag, allt enligt traditionen som har 14 år på nacken.

Som vanligt skriver man att det är nio av tio anställda som har tjänstepension vilket låter bra. Problemet är bara att det samtidigt betyder att 500 000 personer inte har rätt till tjänstepension och därmed får svårt att få ihop en rimlig pension att leva på. Detta eftersom tjänstepensionerna blivit allt viktigare i takt med att medellivslängden ökat, samtidigt som uttagsåldrarna inte stigit i takt med livslängsdökningarna.

En av arkitekterna bakom det nuvarande pensionssystemet var Folkpartisten och tidigare socialministern Bo Könberg som under mer än 20 års tid föreslagit att tjänstepensionen borde vara obligatorisk och inte som nu bygga på att det finns kollektivavtal eller att arbetsgivare erbjuder individuella tjänstepensioner, ofta som en blåkopia på vad parterna förhandlat fram.

- Jag såg framför mig den norska modellen där de som inte hade rätt till tjänstepension i anställningen skulle få den via staten och där arbetsgivare som inte erbjuds tjänstepension skulle åläggas det av staten. Där var det vid införandet omkring 50 procent som inte hade rätt till tjänstepension, som då fick det genom reformen OTP, obligatorisk tjänstepension, berättar han för Pensionsnyheterna.

Gensvaret för att göra något liknande i Sverige har, trots 20 års lobbying från honom i artiklar och intervjuer varit, svagt. Och siffran nio av tio är fortfarande kvar när vi firar tjänstepensionens dag.

- Jag misstänker att facken inte har något intresse för att driva den frågan. Jag tror att de ser det som ett sätt för facken att värva medlemmar och då kan visa upp att det ger ett mervärde att man förhandlat fram de kollektivavtalade pensionerna, säger han till Pensionsnyheterna.

Så uppskattningen nio av tio gäller fortfarande, alltså 10 procent har inte tjänstepension.

I augusti låg arbetslösheten på 8,4 procent vilket politiskt anses vara ett problem som sammanhänger med lågkonjunkturen. Men att tio procent av arbetskraften inte får tjänstepension verkar inte vara ett problem av samma dignitet. Detta trots att det drabbar många nuvarande och framtida pensionärer. Och arbetslöshet är för många inte ett permanent problem. Låg pension däremot kan vara ett problem under hela pensionärstiden.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907