NYHETSARKIVET
2 okt 2024 16:49
Kristdemokraterna vill att föräldrar med småbarn ska dela lika på intjänad pensionsrätt
Riksdagsledamoten Camilla Rinaldo Miller (KD) vill öka jämställdheten i pensionssystemet genom att de ska dela pensionsrätt lika under småbarnsåren. Hon vill dessutom se en ökning av antalet barnår, som ska göra det möjligt för föräldrar att kunna vara hemma under längre tid med barnen.

I en motion till riksdagen, som lämnades in i dag, skriver hon:

"Föräldrars ekonomiska situation ser väldigt olika ut och ingen av föräldrarna ska drabbas ekonomiskt med anledning av att uttaget av föräldrapenning skiljer sig åt. Detta är inte minst viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv. Den förälder som väljer att stanna hemma mer ska inte få negativa ekonomiska effekter på grund av sitt val."

Hon påpekar att den lagstiftning som gäller idag fokuserar på enskilda personer istället för familjer, något som påverkar pensionen negativt för dem som tar ut huvuddelen av föräldraledigheten.

"Kristdemokraterna vill därför införa en huvudregel som innebär att den intjänade pensionen, inklusive premiepensionen, delas mellan makar och sambos med gemensamma barn. Därtill vill vi utöka antalet så kallade barnaår, som gör att föräldrar kan tillgodoräkna sig pension under den tid de väljer att gå ner i arbetstid för att prioritera omsorgen om barnen. Därför vill Kristdemokraterna att intjänad pension, inklusive premiepensionen, ska delas lika mellan makar och sambos som har gemensamma barn. De föräldrar som vill ha individuell fördelning, ska även i fortsättningen kunna ansöka om det."

Pensionsnyheterna konstaterar att den här frågan inte är ny men att inget politiskt parti öppet tagit ställning för att införa en så drastisk omläggning av politiken, som förslaget innebär. Principiellt gäller ju att den allmänna pensionen är individuell och följer individernas livsinkomst och sambeskattningen är död och begraven sedan länge.

Historiskt var grundarna av pensionssystemet inne på det här spåret och remitterade en promemoria i ärendet i slutet av 1990-talet. Det fick kritik av remissinstanserna, bland annat för att mottagare som fått pensionsrätt av sin partner löpte risk att få den delen avräknad mot en framtida garantipension. I det läget inte skulle skapa något mervärde för personer med garantipension.

Dock finns idag möjligheten att "frivilligt" överlåta premiepensionsrätt mellan makar, något som få föräldrar gör. Det handlar varje år om omkring en procent av dem som kan göra det, en siffra som varit konstant under åren.

Om man däremot skulle göra som Camilla Rinaldo Miller föreslår; att göra delning av obligatorisk pensionsrätt under barnår som defaultalternativ, så skulle antalet som skulle dela pensionsrätten öka betydligt. Detta eftersom det skulle vara krångligt att ansöka om att slippa dela. Småbarnsföräldrar brukar ha annat att stå i och många skulle därför följa defaultalternativet.

Pensionsnyheterna bedömer möjligheten att få igenom förslaget i Pensionsgruppen som obefintligt. Där sitter ju riksdagens samtliga partier och även om hela (KD) skulle ställa sig bakom förslaget är det svårt att se att övriga sju partierna skulle applådera förslaget.

Detta även om det skulle leda till mer jämställda pensioner, något som snart sagt alla partier tycker är bra. Men man får inte glömma vad väljarna tycker om att staten går in och bestämmer hur de ska dela upp pensionsersättningarna från småbarnsåren mellan sig. Några lär även mumla kvinnofälla, gissar Pensionsnyheterna.

Fotnot: I huvudproppen om det nya Pensionssystemet (1997/98:151, s.196-301) finns en pedagogisk och utmärkt redogörelse för historien om hur man resonerade för att avvika från förslaget om delning. Där finns även räkneexempel med effekter. Och det var alltså förslaget med frivillig delning av inkomstpension som man då valde bort. Kvar blev bara möjligheten med frivillig delning av premiepensionsrätt som få utnyttjar.


Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907