Den 30 september enades EU:s medlemsländer om det utkast till FIDA-förordning, som det ungerska ordförandeskapet knåpat ihop efter ett års förhandlingar. Nu återstår bara ett möte i rådet den 25 oktober, då de sista detaljerna ska bekräftas.
FIDA står för "Financial Data Access" och reglerar vilken kunddata som finansiella företag ska lämna ifrån sig.
FIDA är underordnat DORA, som är en annan nyligen antagen EU-förordning, som reglerar finansiella företags digitala operativa motståndskraft. Den förordningen träder i kraft i januari 2025, medan FIDA sannolikt träder i kraft två år senare.
I förhandlingarna om FIDA har Sverige fått igenom sin vilja om att tjänstepensionsföretag ska undantas från regelverket, men att det ska finnas en opt-in möjlighet att följa regelverket, för de företag och institutioner som önskar det. Det är ett önskemål som svenska försäkringsförmedlare (Sfm) nu fått gehör för.
Men i utkastet till sluttext för FIDA-förordningen framgår att det bara är företag som är godkända under DORA-förordningen som kan ansöka om en opt-in och att de företag som väljer en opt-in lösning måste följa hela regelverket i FIDA.
"Detta utkast till förordning stämmer helt överens med vår position och de argument som vi framfört i förhandlingarna. Vi har därför inga invändningar eller ändringsförslag till sluttext och vill lyckönska ordförandeskapet till ett bra arbete", skriver finansdepartementet i sitt svar till det ungerska ordförandeskapet.
/ Ola Hellblom