Det är inte ofta man hör talas om Kåpan. Det är ett bolag som går under radarn och det har heller inget intresse av att synas. Som förvalsalternativ inom det statliga pensionsavtalet PA16 har Kåpan Tjänstepension en stensäker affär, som förra året gjorde bolaget till det mest lönsamma bland landets liv- och pensionsbolag.
Med bara 20 anställda levererade Kåpan Tjänstepension ett resultat efter skatt på 10,65 miljarder för 2023. Det blir drygt 500 Mkr per anställd. Tjänstepensionsjätten Alecta hade visserligen 61,9 miljarder i resultat förra året, men utslaget på deras 332 anställda blir det "bara" 182 Mkr per anställd.
Kåpan Tjänstepension förvaltar kollektivavtalad tjänstepension för dem som är eller har varit statligt anställda.
Vid årsskiftet uppgick det förvaltade kapitalet till 147,6 miljarder som är fördelade i fem olika generationsbaserade portföljer. Den genomsnittliga fördelningen på tillgångsslag är 45 procent i aktier, 35 procent i räntebärande och 18 procent i fastigheter.
Det finns även en valbar portfölj med 100 procent aktier, men det är få sparare som hittills har valt det alternativet. De flesta sparare finns i förvalsalternativet Kåpan Tjänstepension.
Förra året hade Kåpan 7,25 miljarder i premieintäkter, men det beräknas bli 9 miljarder i år, efter att det statliga pensionsavtalet omförhandlats.
De utbetalda pensionerna uppgick til 3,27 miljarder förra året och det egna kapitalet summerades då till 86,5 miljarder kr.
I samband med att Kåpan blev förvalsalternativ inom det statliga pensionsavtalet 2003 plockades Gunnar Balsvik in som vd.
"När jag anställdes som vd 2003 hade föreningen tillgångar på 14 miljarder, premieintäkter på 1 miljard och en solvensgrad på 107 procent. 20 år senare har tillgångarna växt till knappt 150 miljarder och vi har 246 procent i solvensgrad. 2060 beräknar vi att föreningens tillgångar vuxit till 700 miljarder i dagens penningvärde", säger Gunnar Balsvik i en kommentar till resultatet.
/ Ola Hellblom