Det tyska pensionssystemet är under omförhandling och där man, precis som i Sverige, vill se till att pensionerna ger mer pension och någon form av garanterade nivåer.
Den tyska regeringen har i dagarna lagt fram ett förslag som man menar ska ge "fler möjligheter, flexibilitet, transparens med nya subventionerade produkter" för tjänstepensionerna där staten och arbetsgivarna delar på notan.
Ordföranden i arbetsgivarorganisationen BDA, motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, Dr Rainer Dulger är dock måttligt imponerad av regeringens förslag och tycker inte att det hör hemma i förbundsdagen utan i "museet för felaktiga reformer".
Han menar att den tyska demografiska situationen gör att det blir svårt att utfärda garantier som den föreslagna, där pensionärer ska garanteras en pensionsnivå på 48 procent av lönen från och med 2039. Vidare att det kommer att höja kostnaderna för arbetsgivarna, vilket slår mot lönsamheten i industrin.
Han uppger vidare att det leder till problem för yngre generationer som ska finansiera de äldres pensioner, rapporterar European Pensions.
Precis som i flera andra länder i Europa blir den åldrande befolkningen ett allt större problem och då framför allt i länder som först nu får stora babyboomer-generationer som behöver pensioner.
Sverige har levt med det problemet under flera år, något som beror på att Sverige inte aktivt var del i andra världskriget.
Nu blir konflikten tydlig om finansieringen och den politiska oenigheten större, särskilt med den svaga tyska regeringen i trafikljuskoalitionen av socialdemokrater, de gröna och liberalerna.
Och då återkommer man ständigt till "det ska vi ha" "men var ska di ta´t".
Fackföreningarna är inte heller förtjusta över föreslagna förändringar och menar att ambitionen att placera pensionskapital med exponering mot aktiemarknaderna för att höja avkastningen är riskabelt och kan likans vid lotteri.
"Det utlovade skyddet av pensionsnivån kommer inte att finnas kvar efter det att hela eller delar av pensionen är kopplad till investeringsutvecklingen på aktiemarknaderna", uppgav IG Metalls verkställande styrelseledamot, Hans-Jürgen Urban, enligt European Pensions.
Och styrelseledamoten i tyska fackföreningsförbundet (DGB), Anja Piel, hävdade att "alla som har arbetat hela sitt liv förtjänar en pension som tillåter dem att leva i värdighet", vilket känns igen från Sverige och kraven från pensionärs- och fackföreningar.
Anja Piehl formulerade saken så här:
"Det är också en fråga om förtroende för demokratin att säkerställa en stabil pensionsnivå för en tillförlitlig och högre pension för alla generationer. Detta är särskilt värdefullt för yngre människor", sa Piel.