NYHETSARKIVET
8 okt 2024 17:07
Moderat vill ha en översyn av repektavståndet – och utredning av hela pensionsreformen
Är det rimligt att två personer där den ena arbetat ett helt yrkesliv medan en annan, som varit arbetslös i ett helt arbetsliv, får nästan samma pensionsnivå?

Det tycker inte den moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden, som nu lämnat in en motion om saken där han skriver:

"En särskilt bekymmersam aspekt är att ett helt arbetsliv inte ger mycket tillskott i pensionshänseende, jämfört med en person som varit arbetslös hela eller stora delar av sitt liv. Pensionsmyndigheten har i en rapport konstaterat att det allmänna pensionssystemet numer har egenskaper som i praktiken för många påminner om ett folkpensionssystem, med andra ord samma pension för alla, snarare än ett system som grundar sig på inkomst”, skriver han i motionen.

Nu lämnar han inte några förslag för hur "den bekymmersamma aspekten" ska åtgärdas, han yrkar att riksdagen ska överväga en översyn av hur det i högre grad än i dagsläget ska löna sig att ha arbetat i utfallet i pensionssystemet.

I samma motion noterar han att många pensionärer får pension på så låga nivåer att de inte ger en rimlig levnadsnivå på äldre dagar. Då vill han ta i ordentligt och tycker att det finns anledning att utvärdera hela den drygt 20-åriga reformen.

"Stora reformer, som av pensionssystem, bör genomgå en genomgripande utvärdering efter en tid. Och inte enbart en översyn av mindre delar av pensionssystemet. Pensionsmyndigheten har också föreslagit att pensionssystemet bör utvärderas i en offentlig utredning. I Sveriges fall bör det övervägas att följa upp och utvärdera pensionsreformen i sin helhet, gärna med utomstående internationella experter som kan ta in lärdomar från andra länders liknande arbete. Detta bör ges regeringen till känna", skriver Bergheden.

Pensionsnyheterna konstaterar att alla riksdagens partier redan är representerade i Pensionsgruppen och har till uppgift att vårda pensionssystemet. Så om det finns eller uppstår fel och brister så är väl det en lämplig uppgift för Pensionsgruppen att sätta igång och utreda.

Så gjorde man 1984 då en parlamentarisk kommitté började arbeta med pensionsfrågan. Efter sex år, 1990, kom man fram till att det fanns problem, som man inte blev överens om hur de skulle lösas.
Med hänsyn till att man då behövde en startsträcka på sex år för att inte komma överens är det nog läge att man börjar prata nu, om Sten Bergheden ska kunna få lösningar på problemen som han ser.

Alltså att det lönar sig för dåligt att arbeta och att pensionsnivåerna för många pensionärer anses för låga för att ge "en rimlig levnadsnivå".

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907