Livbolag som ombildats till tjänstepensionsföretag hade under 2023 rekordstora intäkter på över 14 miljarder kronor från sina sjuklighetsantaganden.
Livbolag som följer Solvens 2-regleringen hade bara 1,5 miljarder i vinst från denna post. Det framgår av årets aktuarieredogörelse som FI nu offentliggjort.
Resultatskillnaden kan bero på flera saker. I det här fallet beror sannolikt mycket på storleken på verksamheten.
- Tjänstepensionsbolag har stora sjukförsäkringsbestånd. Förändringar i den allmänna sjukförsäkringen kan också innebära att bolagen kan frigöra reserver och generera stora resultat enskilda år. Sen bör man också komma ihåg att sjukförsäkring i sig är en ganska volatil produkt, där resultat mellan enskilda år kan variera mycket, säger Lars-Åke Vikberg, vd för SPK, som hjälpt Pensionsnyheterna att tolka siffrorna.
En annan betydande förändring i aktuarieredogörelsen för 2023 är att tjänstepensionsföretagen redovisar ett överskott på arvsvinster (livsfallsdödlighet) på 2 655 mkr medan livbolagen under Solvens 2 har ett nästan lika stort underskott på -2 068 Mkr från denna post.
Samlat hade tjänstepensionsföretagen tre gånger större intäkter jämfört med livbolagen under Solvens 2 från de fyra poster som inte framgår av den vanliga redovisningen.
- Vad gäller skillnaden i livsfallsdödlighetsresultat 2023 verkar det som om tjänstepensionsbolagen har för långa livlängdsavtaganden och livbolagen för korta, men en snabb titt hos Konsumenternas försäkringsbyrå visar inga stora skillnader i livslängdsantaganden. För åren 2021 och 2022 är dessutom differensen mindre vilket gör att man inte kan dra några säkra slutsatser till varför det ser ut som det gör, säger Lars-Åke Vikberg.
Varje år ska livbolag och tjänstepensionsföretag lämna in den så kallade aktuarieredogörelsen till Finansinspektionen. Här redovisas intäkter som är skillnaden mellan de försäkringstekniska avsättningar som bolagen har gjort och det verkliga utfallet.
I praktiken är aktuarieredogörelsen mer än mer granulär bild av poster som ingår i redovisningen som redan finns i resultaträkningen, att likna vid noter i aktiebolagens årsredovisningar.
Det handlar om driftsresultat där kickbacks ingår, resultat från bolagens dödlighetsantaganden och sjuklighetsantaganden samt arvsvinster (livsfallsdödlighet).
Under 2023 sjönk livbolagens samlade vinster från dessa poster från 8 miljarder 2022 till 5 miljarder förra året. För tjänstepensionsföretagen ökade dock vinsten från dessa poster från 14,6 till 17,3 miljarder.
Att dessa överskott kan vara så stora beror på att bolagen gör för stora försäkringstekniska avsättningar och att FI accepterar detta.
Redovisningen av aktuarieredogörelsen ligger efter den vanliga årsredovisningen, så därför finns resultat för denna del av livbolagens verksamhet för 2023 på plats först under tredje kvartalet 2024.
FI lämnar inte ut siffror om de enskilda bolagens resultat för kickbacks och övriga poster i aktuarieredogörelsen, utan bara på aggregerad nivå.
Källa: Finansinspektionen
/ Ola Hellblom