Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har beslutat att inleda en granskning av
Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens arbete med automatisering av beslut om ersättningar och förmåner som de två myndigheterna kan eller inte kan bevilja. ISF har nu sopat banan genom att översiktligt undersöka vilka förmåner som redan i dag automatiserats och frågan blir då om det finns ytterligare förmåner som skulle kunna automatiseras, till exempel med stöd av AI.
- Det finns ett starkt tryck på myndigheterna att effektivisera hanteringen genom att använda sig av automatiserade beslut för att rationalisera processer och minska ledtider. Det kan till exempel gälla Pensionsmyndighetens hantering av ålderspensionerna som redan i dag är automatiserade till viss del. Där finns ju uppgifter om intjänade pensionsrätter som hämtas ifrån Skatteverkets register över inkomster och då är det en lätt tjänst att automatisera, vilket redan skett. Så vår förstudie tyder på att de processer som enkelt kan automatiserats har gjort det, säger Mats Bengtsson, projektledare på ISF till Pensionsnyheterna.
Det man nu vill granska är om det finns möjligheter att gå längre med de mer komplicerade förmånstyperna, till exempel behovsprövade bostadstillägg för pensionärer, som då innehåller bedömningar av om en sökande kan eller inte kan beviljas förmånen ifråga och undersöka är huruvida myndigheterna själva ser att det finns förutsättningar att fortsatt automatisera, till exempel med stöd av AI.
- Vår fråga är snarare vilka hinder och möjligheter som finns med att fortsatt automatisera förmåner som i dag har tydliga inslag av manuella bedömningar, säger Mats Bengtsson.
Var man landar i är i dagsläget inte klart. ISF sätter av 1,5 årsarbetskrafter för att genomföra granskningen och ska enligt planerna leverera ett resultat i november 2025.